Тим који је реализовао фестивал / -с. ћетковић
30/09/2021 u 21:41 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Завршено 12. издање UderhillFesta: "Маслачак" за филмове "Кроћење врта" и "Nun of your business"

Награда "Маслачак" за најбољи филм у међународној селекцији 12. UnderhillFest-а је остварење "Кроћење врта" (Taming the Garden) грузијске редитељк Саломе Јаши. Најбољи документарац фестивала дугометражног документарног филма у регионалној конкуренцији је "Nun of your business" Иване Маринић Крагић.

Вечерас је завршен UnderhillFest, а одлуку о најбољима саопштио је жири 12. UnderhillFest-а којег чине продуценткиња "Ал Џазире Балканс" и селекторка "AJB Doc" фестивала Леjла Дедић (Босна и Херцеговина), редитељ Драган Николић (Србија) и продуцент Велиша Поповић (Црна Гора).

Награду публике 12. UnderhillFestа добио jе филм "Близанци саткани од сна" у режиjи Сеада Шаботића и Лее Вахрушев с просjечном оцjеном 4,9.

image

Добитници награде публике Сеад Шаботић и Леа Вахрушев са пи-аром фестивала Мирославом Минићем

-с.ћетковић

Шаботић је подсјетио да је свој први документарни филм приказао на једном пд прошлиф фестивала, те да му је зато веома драго што је награду за свој први дугометражни документарац добио баш на њему.

Све jе више добрих документараца, али када неки од њих успиjе кроз своjу причу, приjе свега сликама, што jе овдjе случаj, да покаже већу и дубљу метафору нашег глобалног тренутка у коме живимо, онда можемо са великим задовољством потврдити да се ту ради не само о добром документарцу, већ о изузетном филму, навело је Велиша Поповић образлажући одлуку жирија да додијели награду филму "Кроћење врта".

– "Кроћење врта" сведеним опсервациjским средствима доноси невjероватну причу о човjеку и природи, о природи и људском друштву, о богатима и сиромашнима, о миграциjи, и о jедноj малоj зеленоj тачки наде, на непрегледном беспућу свих наших жеља, могућности, амбициjа, надања и страдања, модерну документарну баjку о дрвећу коjе се са своjим корењем отциjепило од свог родног тла, и отиснула у непознато, у потрагу за неким бољим свијетом – казао он у име жирија.

image

Побједница у регионалној селекцији

-с.ћетковић

Награду "Маслачак" у регионалноj категориjи добио jе филм "Nun of your business" Иване Маринић Крагић, саопштила је Лејла Делић.

– Нериjетко теме коjе се баве питањима о jеднаким правима и слободама за све људе, ма коjих сексуалних опредјељења били, заглаве на том првом степенику, на тоj самоj теми коjом се баве. Ивана Маринић Крагић jе храбра и приjе свега духовита Сплићанка, а успут и редитељка овог филма, коjа успjешно надилази све могуће замке ове тема и то на какав начин! Духовит и гениjалан филм о часним сестрама и њиховоj потрази за Богом, кроз коjу оне коначно проналазе љубав и jедна другу – навела је она образлажући одлуку жирија.

Добитница се истакла да је вијест о награди изненадила и констатовала да је награду заслужила цијела екипа филма.

Специјално признање за Чоловићев филм "Потреба за мржњом"

Специјално признање у регионалној селекцији припао је Филипу Чоловићу за потресни филм "Потреба за мржњом".

– Ургентност и важност ове теме, као и храброст редитеља да проговори о свом наjдубљем болу, и наjтежем губитку, губитку брата, остављаjу нас без даха, и буди у нама наjдубље емоциjе – навели су у образложењу чланови жирија.

Захваљујући се на награди Чоловић је у видео поруци захвалио жирију, а прије свега подгоричкој публици на, како је рекао, позитивним реакцијама, јер су му оне показале да је добро поступио што је снимио овај филм.

Оваj филм буди успавани отпор у нама, да пожелимо и сами да се ухватимо у коштаца са мраком из кога све ово наше друштвено зло долази, и да га jедном за свагда сви заjедно побиjедимо."

Трочлани жири jе одлучио да Специjално признање у међународноj категориjи добиjе филм "Инсаjдер" (The Mole Agent) у режиjи Маите Алберди.

Ова прича о шпиjуну у jедном старачком дому на jедан краjње непосредан начин погађа све људе, jер она говори о томе да на путу коjим идемо са циљевима и жељама коjе носимо и коjима стремимо, често наша сврха на овом мjесту, и у овом животу, има неки други план са нама – нагласили су Делић, Николић и Поповић.

Све одлуке жири jе донио jедногласно.

Тачка на овогодишње издање фестивала стављено је приказивањем филмова "Soul of Nature" нашег редитеља Славка Кликовца и "Ја Грета" Натана Гросмана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:45