Nagrađeni mladi gitaristi / - FOTO: MIGC
05/06/2023 u 14:48 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Završeno 17. Međunarodno takmičenje gitarista u Tivtu

Najviše nagrada za crnogorske i hrvatske mlade gitariste

Tokom prethodnog vikenda je u Centru za kulturu Tivat održano 17. izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista (Montenegro International Guitar Competition) na kome se nadmetalo 37 solo gitarista u 7 kategorija i kamerni ansambli s gitarom. Ove godine, MIGC je osim učesnika iz Crne Gore okupio i gitariste iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, i Srbije.

U prvoj kategoriji solo gitare prvo mjesto osvojio je Noa Šaban iz Hrvatske sa osvojenih 94.3 boda, dok su drugoplasirani i trećeplasirani Staša Šarac (94 boda) i Adis Sijarić (92.2 boda) iz Crne Gore.

Prvo i drugo mjesto u drugoj kategoriji pripali su mladim gitaristima iz Hrvatske, i to: Marijeti Nađfej (97.7) i Roku Škarici (94.5), dok je treće mjesto osvojila Iris Leković iz Crne Gore (88).

U trećoj kategoriji najbolje izvođenje, po ocjeni žirija, imala je Anastasija Vukićević iz Crne Gore, sa osvojena 91.5 poena, a potom Jakov Škarica iz Hrvatske (91.2) i Milo Popović iz Crne Gore (90).

Nagrade u četvrtoj kategoriji dodijeljene su crnogorskim gitaristima – Kristini Miljenović kao prvoplasiroj sa osvojenih 91.5 poena i Danilu Izgareviću kao drugoplasiranom sa 88.75.

U najstarijim kategorijama (petoj, šestoj i sedmoj) nagrade su pripale talentovanim gitaristima iz regiona. Prva nagrada u petoj kategoriji nije dodijeljena, dok su druge nagrade pripale Benediktu Ostojiću iz Hrvatske (84.7) i Ivanu Škobiću iz Bosne i Hercegovine (80.25). U šestoj kategoriji najbolji je bio Roko Škobić iz BiH sa osvojenih 90 poena. Emil H. Efendić, takođe takmičar iz Bosne i Hercegovine, bio je najbolji u sedmoj kategoriji (2. nagrada sa osvojenih 89 bodova), a za njim i David Marton iz Srbije sa osvojenih 87 poena, dok prva nagrada nije dodijeljena.

Nagrađena su i dva kamerna ansambla iz Crne Gore. Prvi, trio, kojeg čine Josip Belan, Nikolina Dževerdanović i Ksenija Kovačević, osvojio je 92 boda i prvu nagradu u prvoj kategoriji, dok je u četvrtoj kategoriji prva nagrada sa 93 poena pripala kvartetu gitara u sastavu: Nađa Begović, Nikolina Dobrašinović, Anja Petričić i Bogdan Stojanović.

Nakon dodjele nagrada mladim takmičarima, uručena je i jubilarna nagrada producentkinji festivala Vanji Vukčević, za izuzetan doprinos razvoju gitarističke scene.

Pored takmičarskog, publika u Tivtu imala je mogućnost da isprati i koncertni dio programa, u okviru kog je nastupio klasični hrvatski gitarista Neno Munitić i poznati bosanskohercegovački kantautor Al Dino.

Munitić je premijerno izveo kompoziciju "Romansa".

– Moram priznati da sam iznenađen tako glasnom podrškom, ali sad kad pogledam sa distance čini mi se da ja moja muzika našla put do ljudskih srca puno prije i sad kada je publika imala priliku po prvi put čuti i kompozitora kako izvodi svoja djela tu se desio onaj klik oji je rezultirao gromoglasnim aplauzom i povicima – kazao je on.

Festival realizuje Anagastum Guitar Society, uz podršku Centra za kulturu Tivat.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2023 13:47