Перспектива о жени / -ЦСУЦГ
04/10/2021 u 12:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жена умјетничка инспирација - од пиљарице до хероине

Изложба радова са мотивом жене из богатог фонда Центра савремене умјетности Црне Горе, које су селектовале кустоскиње Марина Челебић, Нађа Баковић и Антића Ћулафић, биће отворена 5. октобра у 19 часова, у Центру савремене умјетности у Подгорици, галеријама Клуб и Перјанички дом.

Изложбу чине радови умјетника са четири континента (Азије, Африке, Јужне Америке и Европе), из 24 земље, и прати како се перспектива о жени мијења зависно од култура и епоха у којима су радови настајали.

Циљ изложбе јесте да одговори на многобројна питања, али и отвори нека од њих попут тога како се приказ жене мијењао од афричке скулптуре у дрвету, до државничког портрета бивше премијерке Индире Ганди.

image

Рад из поставке

-ЦСУЦГ

- Да бисмо покушали одговорити на задату тему, неопходно је сагледати жену са више аспеката – посматрати је као мотив, пронаћи у примитивним културама и присјетити се жене са наших простора, јер су управо она и ова из наведене епохе, биле инспирације умјетницима својом наглашеном материнском чежњом и љупкошћу, тијела дјевојака из којих су извирали младалачки сокови чежње, срамежљивости, поноса, љепоте… њен приказ спокојства жене као мајке, богиње, плесачице, пиљарице, хероине, потлачене, успјешне жене, супруге, домаћице или хранитељице. И заиста није згодно објаснити присуство мотива жене од кад је времена, јер га је у цјелости обухватала, прожимајући се кроз све поре живота. Како због својих биолошких предиспозиција, тако и због специфичне ћуди, улога које су јој намијењене и читавог свијета који се у њој крије, одувијек је представљала умјетничку оазу. Онда када је, просто, постојала, као и онда када је и сама стварала - записала је, између осталог, кустоскиња Марина Челебић у тексту за каталог који прати изложбу.

Публика ће радове у галеријама Клуб и Перјанички дом, моћи погледати до 30. октобра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 06:11