predstava predsjednice / - SRDJAN BOLJEVIC
07/12/2023 u 18:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Zetski dom" u CNP-u: "Predsjednice" na Velikoj sceni

Komad je prema tekstu Vernera Švaba režirala Radmila Vojvodić

Predstava "Predsjednice" (Die Präsidentinnen), koju je prema tekstu Vernera Švaba režirala Radmila Vojvodić u produkciji Kraljevskog pozorišta "Zetski dom", biće izvedena u petak, 8. decembra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati.

Uloge tumače Nada Vukčević, Ana Vučković i Jelena Laban.

Prema riječima rediteljke Vojvodić, Verner Švab je jedinstveno subverzivan pisac i autentičnom poetikom zauzima posebno mjesto u modernoj dramaturgiji.

- Švab podastire pred nas tekst tragički potresan i ujedno urnebesno zasmijan u zapitanosti nad idejom humanosti. Ove naše današnje autsajderke nijesu određene samo klasnim identitetom već su one na margini zbog manjka perspektive i odsustva volje... Naše junakinje, dakle, postoje u onome što su mogle ili što bi mogle da žive: one su neusaglašene sa sobom, one su u pogrešnoj mimezi, jer im Švab, smatram i čitam ga tako, upisuje tragikomičko samozadovoljstvo i pomirenost životom - zapisala je, između ostalog, Vojvodić, koja uz režiju potpisuje adaptaciju i vizuelni identitet predstave.

Kompozitorka muzike za komad je Nina Perović, scenografkinja Marija Kalabić, lektorka Dubravka Drakić, a asistentkinja režije Stela Mišković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:37