Matić, Šćekić, Šekularac Vlahović i Mirković / -žIVANA JANJUšEVIć
02/12/2022 u 14:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Život brendiran stihovima

Bez slobode nema ni probijanja barijera, a hod do oblaka i iznad oblaka jedino je moguć ako si slobodan – kazala je Šekularac Vlahović

Promocija poetskog prvjenca Sanje Šekularac Vlahović, zbirke "Nesmir" ("Obodsko slovo"), protekla je u Podgorici u znaku stihova. Predstavljanje je održano u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović", koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. O knjizi i autorki saznali smo više kroz njen razgovor s novinarkom Željkom Mirković, osvrtom prof. Ane Matić o radu na knjizi i njenom doživljaju pjesama, a najviše kroz stihove koje je čitala ona i Slaviša Šćekić, koji je takođe s publikom podijelio svoj utisak.

Matić je istakla da je nakon dugo vremena zahvaljujući stihovima autorke, poželjela da radi na nekoj knjizi i da je ilustruje. Takođe, da je višemjesečni rad bio zanimljiv i inspirativan, jer je impresije autorke, kao i prvih čitateljki, ona preoblikovala u ilustracije i dizajn. Dodala je da "svojom" smatra pjesmu "Ispred".

Mirkovićeva je istakla da sve počinje "Slobodom", a završava "Nesmirom", a dok pjesnikinja dođe od jedne do druge tačke, često (glasno) u ovoj poeziji progovara tišina.

image

Sanja Šekularac Vlahović (FOTO: BORIS ŠEKULARAC)

-FOTO: BORIS ŠEKULARAC

– Sloboda je svuda. Bez slobode nema ni probijanja barijera, a hod do oblaka i iznad oblaka jedino je moguć ako si slobodan – kazala je Šekularac Vlahović. Pjesnikinja je odgovarajući na pitanje gdje su svemiri i nemiri o kojima pjeva, rekla da su nesmiri, ta traganja za istinom o nama i našem nad-ja, svuda oko nas. Zato je neizbježno da u jednoj intimnoj poetskoj ispovijesti, veliki dio pored promišljanja, zauzimaju i stihovi o ljubavi, ali i o "brendiranju života" kako je to "definisala" autorka, ističući da su joj nadahnuće ljudi koji je okružuju.

image

Dio publike koji je došao na promociju knjige "Nesmiri"

-žIVANA JANJUšEVIć

– "Budi mlađi,/Razumi i oprosti/I ono/ Što nema logike,/Možda se svijet/ Okrene.../ Samo sačuvaj/Ljubav" – poručila je na kraju Šekularac Vlahović, stihovima svoje pjesme "Ali".

Interaktivnu promociju muziciranjem je uljepšao gitarista Luka Šekularac.

Na kraju, autorka je zahvalila izdavaču Radomiru Uljareviću, kao i Lejli Abdić Đoković i Slavici Stamatović Vučković, koje su zajedno sa dizajnerkom Matić doprinijele da knjiga ima formu koja je sad pred čitaocima, ali i svima koji su pomogli da do obјave knjige dođe.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. februar 2023 03:12