са састанка / - NOVAK ABRAMOVIC
01/06/2022 u 16:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Значајан простор за планирање и реализацију заједничких пројеката у области културне баштине

Саговорници су посебно нагласили важност успостављања директне сарадње између институција и фестивала двије земље, који би били носиоци и реализатори пројеката

Богата културна баштина Црне Горе, посебно аустро-угарске тврђаве које представљају заједничко насљеђе двије земље, отварају значајан простор за планирање и реализацију заједничких пројеката, закључено је на састанку министарке културе и медија Маше Влаовић и амбасадора Аустрије у Црној Гори Карла Милера. 

Они су данас разговарали о наставку сарадње у областима културе и медија.

 Влаовић је упознала Амбасадора Милера са главним активностима које ће Министарство реализовати у наредном периоду и истакла задовољство поводом досадашње сарадње коју су двије земље оствариле у култури. 

- Посебан фокус Министарства биће израда Националног програма развоја културе, петогодишње стратегије која ће дефинисати моделе за развој и унапређење свих области културе, навела је Влаовић.

Амбасадор Милер је изразио задовољство што ће унапређење стања у култури бити у фокусу дјеловања, посебно у периоду након пандемије. 

Амбасадор Републике Аустрије је посебно назначио значај Дукље и жељу за што скоријим позитивним рјешењима која ће представити значај овог локалитета свим генерацијама.

Саговорници су размијенили ставове и о могућностима за додатно усавршавање наших кадрова у Републици Аустрији. 

Милер је истакао да ће Амбасада Аустрије у Црној Гори у комуникацији са релевантним установама предложити моделе за доедукацију кадрова, посебно у области музејске дјелатности. 

На састанку је било ријечи и о измјенама медијског законодавства и изради Медијске стратегије, те је том приликом министарка Влаовић представила главне циљеве Министарства и Владе Црне Горе. 

Саговорници су посебно нагласили важност успостављања директне сарадње између институција и фестивала двије земље, који би били носиоци и реализатори пројеката.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:43