Камерни оркестар Црногорског симфонијског оркестра / -фото: Ђорђе Цмиљанић
06/02/2022 u 19:05 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Звуком и емоцијом освојили публику

Осjећамо се као дио jедне породице. Увиjек се трудимо да звук и емоциjа буду потпуни, без обзира о каквом дjелу се ради, саставу и броjности људи на сцени – истакла jе Абрамовић, која није крила да прижељкује више камерних наступа, јер тада долази до изражаjа посебан карактер музичара

Камерни ансамбл Црногорског симфонијског оркестра са солистима, под управом гостујућег шефа-диригента Младена Тарбука, извео је прије двије вечери у Музичком центру Црне Горе занимљив, прије свега премијерни програм, углавном посвећен бароку.

Након дјела којим је отворен концерт - Тарбуков "Себастиан у сну", услиједила су нека од најславнијих дјела барока, Концерт у г-молу за два виолончела и гудаче од Вивалдиjа, Концерт за двиjе хорне, гудаче и континуо у Д-дуру од Телемана и Концерт у Д-дуру за трубу, гудаче и континуо од Торелиjа. Концерт је завршен трећом свитом за гудаче "Древне мелодиjе и плесови" коју је Респиги написао у духу барока. Солистичке дионице извели су чланови ЦСО виолончелисти Владимир Дробњак и Ана Закраjшек, хорнисткиње Ана Абрамовић и Маша Тулић, и Александар Арсић, чији је наступ на барокној труби права ексклузива, јер се овај инструмент никад није чуо на нашим сценама.

image

Младен Тарбук

-фото: Ђорђе Цмиљанић

Репертоар који је публика имала прилику да чује, карактеристичан је за барок, у којем је музика написана за дувачке инструменте дурска, како каже Тарбук "свjетлиjа и радосна", док jе концерт за два виолончела туробан и има тешку барокну патину. Респигијева свита обједињује барокне утицаје, истиче маестро наглашавајући да композиторове мелодије имаjу патину старости која нам оживљава атмосферу италијанских дворова 16. вијека.

Као шеф - диригент ЦСО Тарбук сматрада је камерно музицирање веома значајно за сам оркестар као и за музичаре и солисте. Није крио задовољство због успјешног наступа солиста, истичући да је одабир програма пред њих поставио захтјеван изазов.

image

Хорнисткиње Ана Абрамовић и Маша Тулић са камерним оркестром ЦСО

-фото. Ђорђе Цмиљанић

За разлику од претходних времена данас се од оркестарских музичара захтијева свестраност - камерно музицирање и солистички наступи.

– Сви су они умjетници и мораjу имати простор. Мој задатак је, као диригента, да им дам простор за њихову личну креациjу и драго ми jе да су вечерас били успјешни – казао је маестро.

Солистички у "Себастиану у сну"

Тарбук је имао само ријечи хвале за ансамбл који је извео његову композицију "Себастиан у сну". Како је истакао свирање савремених дјела музичарима је увијек изазов, а ово дјело је посебно захтјевно, јер сви имају солистички дио.

– Они су сви солисти. Ниjе онако како jе то у уобичаjено, кад, рецимо десет људи свира исту дионицу. Свака од колегиница морала је да савлада своју дионицу и да је свира солистички. То jе изазов, али одлично су се држали – закључио је он.

image

Александар Арсић

-фото: Ђорђе Цмиљанић

Радост музицирања којој је публика присуствовала, ријетка је прилика да се чланови ЦСО покажу у другом свјетлу - камерном. Абрамовић је истакла да прижељкује више камерних наступа, јер тада долази до изражаjа посебан карактер музичара.

– Не осjећамо се толико изложени. Осjећамо се као дио jедне породице. Увиjек се трудимо да звук и емоциjа буду потпуни, без обзира о каквом дjелу се ради, саставу и броjности људи на сцени – истакла jе она.

image

Закрајшек и Дробњак са колегама из Камерног оркестра

-фото: Ђорђе Цмиљанић

Арсић jе свирао на барокноj труби из XVII виjека, и тако први пут у Црноj Гори представио аутентичан звук овог инструмента. Наступа на овом инструменту, власништву Фондациjе "Макрис", захваљујући Предрагу Гости, умjетничком руководиоцу ансамбла "New Trinity Baroque" из САД.

image

Маша Тулић

-фото: Ђорђе Цмиљанић

Он се убраја у малобројне који музицирају на барокној труби, али, каже, очекује да ће их бити све више јер су барокни ансамбли све популарниjи у свиjету. Музицирање на старим инструментима добија прави смисао и оригинални звук кад се удружи са другим таквим инструментима, што је све чешће на свјетским сценама.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:14