Ковачевић на енглеском / Фото: Лагуна
30/04/2021 u 16:51 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова књига Душана Ковачевић на енглеском језику

Издање београдске "Лагуне"
У књижаре је стигла збирка драма Душана Ковачевића на енглеском jезику под називом „The Professional and Other Plays”, а у издању београдске „Лагуне”.
Душан Ковачевић jе драмски писац коjи jе прославио српску комедиографиjу, ствараjући дјела коjа свједоче о духу нашег времена, а ова књига садржи драме „Професионалац”, „Маратонци трче почасни круг”, „Балкански шпиjун”, „Пролеће у jануару”, „Генерална проба самоубиства” и „Хипноза jедне љубави”.
За стваралаштво Душана Ковачевића карактеристично jе његово препознавање и карикирање наших мана, навика и предрасуда, па га често пореде са Нушићем.
Његове драме су игране у преко 80 страних позоришта, а „Балкански шпиjун” jе jедно од наjпознатиjих остварења српске кинематографиjе.
– За разлику од Топаловића из `Маратонаца`, коjи децениjама препродаjу исте мртвачке ковчеге, остаjући у оквирима ситне фамилиjарне мануфактуре, њихови блиски рођаци, jунаци комада `Генерална проба самоубиства`, три ексцентрична брата, капетан рјечне пловидбе, контроверзни бизнисмен и сулуди психиjатар, без обзира на то да ли су баш то за шта се издаjу да jесу, умијешани су у велике свјетске послове, у трговину људима и људским органима, онима чиjи су самоубилачки наум осуjетили – записао је Владимир Стаменковић.
Душан Ковачевић jе аутор великог броjа драмских дјела. У његовим остварењима бришу се оштре жанровске разлике и долази до преплитања комедиjе карактера, комедиjе нарави, фарсе и драме у ужем смислу, уосталом као што jе испреплетен сам живот.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:21