”Bassonegro” премијерно извео Гачевићева дјела / -С. Ћетковић
12/05/2021 u 16:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сенад Гачевић: Модеран композитор одгајан на музици Старе Вароши

Концертом квартета "Bassonegro" одржаном у кући Риста Стијовића у Старој вароши у Подгорици, љубитељима музике, али и стручној јавности, представљена је збирка сабраних композиција за контрабас и ансамбле за овај инструмент које је композитор проф. Сенад Гачевић писао од 1984. године до данас. Већина дјела је премијерно је изведена.

Надахнути чланови ансамбла "Bassonegro" контрабасисти Вељко Белевић, Љубинко Лазић, Славен Турусковић и Предраг Вујовић, уз пијанисткиње Виду Белевић и Сенку Симоновић, те младу контрабасисткињу Александру Трифуновић, ово вече, истакао је Гачевић, учинили су посебним.

Кућа Риста Стијовића, сакривена иза сјеновите староварошке капије пружио је посебан тон овој концертној промоцији, а нарочито оном дијелу у којем је веома расположена публика имала прилику да чује Гачевићеве обраде староварошких изворних пјесама "Алка цука", "Разбоље се лијепа Хајрија" и "А када ми драга душо".      

– Зато је и изабрана кућа Риста Стијовића. Кад сам планирао овај пројекат водио сам рачуна да буду задовољени музички, али и културолошки аспекти – објаснио је композитор.

Након концерта се могло чути да све композиције из књиге, од прве коју је Гачевић написао као студент, дјелују свјеже и актуелно.

"Запјевали" контрабаси

– Послије двије године ћутања контрабасиси су "запјевали" у овој предивној аукустичјој дворани у Старој Вароши и то захваљујући професору ГачевићуНадам се да ће се овакви музички догађаји поновљати баш на овом мјесту – казао је контрабасиста Београдске филхармоније Љубинко Лазић.

Вељко Белевић је нагласио да збирка представља нову вриједност за музичку литературу и код нас и шире. Посебно је важно што се овакво издање појављује први пут код нас и у региону.

– Литература за контрабас је била мало запоставље, зато ова избирка доноси освјежење. За црногорске умјетнике то посебно значи, а увјерен сам и да ће и ван граница наше земље ова збирка бити све чешће користити, а дјела из ње изводити – казао је Балевић.

– Радује ме кад сам чуо прве утиске мојих пријатеља из Србије који су били на концерту, који су рекли да композиције звуче као да су данас написане, модерно, прихватљиво, пријемчиво, у довољној мјери и за стручну публику и шири аудиторијум, и да кореспондирају са европским музичким токовима. Изненађујуће је било чути све те композиције на једном мјесту што је омогућило да се упореде стари и нови радови. Тада се добија заправо права слика о томе колико та музика комуницира са публиком и извођачима, без обзира на проток времена – казао је он.

Објаснио је Гачевић како су се "умијешале" староварошке пјесаме у опус богат модерним музичким рјешењима и његовом класичном образовању.

– Ја сам рођени Подгоричанин, одгајан у староподгоричком културном миљеу и на музичкој баштини Подгорице. Водио сам рачуна о свим аспектима да би овај пројекат буо заокружен у музичком, али и социјалном и културолошком смислу. Чини ми се да је то и публика препознала – рекао је он.

Одјекнула је музичким свијетом збирка, посебно међу коннтрабасистима, јер оваква издања су ријетка за овај инструмент.

– Већ данас знам да ће шест од осам академија некадашње Југославије ово издање уврстити на студијама контрабаса. Вјерујем да ће се то десети и на скопској академији, па тако испада да сам једини црногорски универзитетски професор који је заступљен на свим релевантним академије Балкана. Уз то, збирка ће бити у примјени и на академији у Тирани од идуће школске године. Ово издање се већ налази у једној од најелитнијих музичких књижара у Паризу. Књизи нема ни мјесец дана, а већ је доживјела много већи значај него што сам очекивао – казао је Гачевић.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:01