ilustracija / - SHUTTERSTOCK
05/01/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Apneja u snu – jedan od vodećih faktora rizika za moždani udar

Apneja u snu može da prethodi moždanom udaru, a kod 80 odsto pacijenata ostaje nedijagnostikovana

Moždani udar je stanje opasno po život i zahtjeva hitnu akciju. Do njega dolazi zbog blokade dotoka krvi u djelove mozga ili usled pucanja krvnog suda u mozgu, objašnjavaju američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ako osoba preživi moždani udar, postoji velika šansa da će mozak biti oštećen, što može da dovede do dugotrajnog invaliditeta, pa čak i do smrti.

Ko je u povećanom riziku?

Prema klinici Mejo, osobe starije od 55 godina, one sa već postojećim zdravstvenim stanjima poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola, dijabetesa i osobe sa porodičnom istorijom moždanog udara, srčanog udara ili prolaznog ishemijskog napada mogu da budu izloženi većem riziku od moždanog udara.

Povezanost sa apnejom u snu

Osim navedenih faktora rizika, teška apneja u snu takođe može da povećati rizik od moždanog udara. Apneja u snu može da prethodi moždanom udaru, a kod 80 odsto pacijenata ostaje nedijagnostikovana.

Apneja u snu je ozbiljan poremećaj spavanja  kod kog disanje više puta prestaje i počinje iznenada, praćeno glasnim hrkanjem. Ono što je zanimljivo je da izveštaji ukazuju na moguću vezu između apneje u snu i moždanog udara.

Ovaj poremećaj spavanja se javlja kod otprilike 70 odsto pacijenata nakon moždanog udara. Prijavljeno je da poremećaj disanja u snu može čak i da prethodi moždanom udaru. Međutim, otkriveno je da oko 85 procenata osoba sa apnejom u snu ne zna da je imaju, pa tako ovaj poremećaj postaje ozbiljna pretnja mozgu. Zbog toga stručnjaci vjeruju da je apneja u snu faktor rizika za moždani udar.

Simptomi apneje u snu

Opstruktivna i centralna apneja za vreme spavanja su dvije vrste apneja za vrijeme spavanja koje se mogu javiti. Međutim, prema klinici Mejo, neki od najčešćih simptoma uključuju:

– glasno hrkanje

– epizode ​​u kojima prestajete da dišete tokom spavanja

– buđenje sa suvim ustima

– jutarnju glavobolju

– poteškoće sa spavanjem – nesanicu

– prekomjernu dnevnu pospanost – hipersomniju

– poteškoće u obraćanju pažnje dok ste budni

– razdražljivost

Znaci moždanog udara koji zahtijevaju hitnu akciju

Moždani udar se javlja kada je blokiran dotok krvi u djelove mozga. To utiče na različite djelove tijela, što dovodi do simptoma koji uključuju:

– probleme sa govorom i razumijevanjem

– paralizu ili utrnulost lica, ruke ili noge

– probleme sa vidom

– glavobolju

– probleme sa hodanjem

Kako smanjiti rizik?

Izuzetno je važno znati svoje faktore rizika. Ako imate visok krvni pritisak, visok holesterol, dijabetes ili bilo koje drugo postojeće stanje, najbolje je da ga kontrolišete i regulišete.

Održavanje zdrave težine je ključno i zbog toga ishrana bogata voćem i povrćem može da pomogne u postizanju dobrog zdravlja.

Redovno vježbanje i eliminisanje nezdravih navika kao što su pušenje i konzumiranje alkohola mogu da imaju značajnu ulogu u suzbijanju rizika od moždanog udara. Što je najvažnije, ako vam je dijagnostikovana apneja u snu, važno je da je što prije liječite, prenosi Times of India.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:06