/ SHUTTERSTOCK
03/02/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Australija zamenjuje novčanicu s likom kraljice Elizabete

Prošlogodišnja smrt kraljice Elizabete ponovo je pokrenula rasprave u Australiji o njenoj budućnosti kao ustavne monarhije. Glasači su na referendumu 1999. tijesnom odlukom odlučili da zadrže britanskog monarha kao državnog čelnika

Australija će zamijeniti portret kraljice Elizabete II sa svoje novčanice od pet australijskih dolara novim dizajnom koji će odražavati i poštovati istoriju australijske autohtone kulture, saopštila je centralna banka te zemlje, prenosi N1.

To je odlučeno nakon konsultacija sa saveznom vladom, koja podržava promjenu, stoji u saopštenju Australijske banke rezervi. Na drugoj strani novčanice i dalje će biti prikazan australijski parlament, rečeno je.

Prošlogodišnja smrt kraljice Elizabete ponovo je pokrenula rasprave u Australiji o njenoj budućnosti kao ustavne monarhije. Glasači su na referendumu 1999. tijesnom odlukom odlučili da zadrže britanskog monarha kao državnog čelnika.

Kralj Čarsl III, koji je postao britanski monarh nakon majčine smrti, čelnik je države u Australiji, Novom Zelandu i 12 drugih zemalja Komonvelta van Ujedinjenog Kraljevstva, iako je uloga uglavnom ceremonijalna.

Australija je u septembru 2022. odlučila da slika kralja Čarsla neće automatski zamijeniti kraljicu Elizabetu na novčanicama od 5 australijskih dolara.

Vlasti su saopštile da se odluka o stavljanju kraljičine slike na novčanicu od 5 australijskih dolara odnosila na njenu ličnost, a ne na njen status monarha.

Banka rezervi navela je da će se konsultovati s domorodačkim grupama oko dizajna novčanice od 5 australijskih dolara. Za dizajn i štampanje nove novčanice biće potrebno nekoliko godina. Do tada će nastaviti da se izdaje sadašnja novčanica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. mart 2023 19:20