Ilustracija / -SHUTTERSTOCK
20/03/2023 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bijeli predmeti u kući su požutjeli? Jednostavni trikovi da im vratite stari sjaj

Prvo s čim možete pokušati ukloniti ružne mrlje je – soda bikarbona

Utičnice, stari prekidači i slični predmeti napravljeni od bijele plastike često mogu da poprime neuglednu, žućkastu boju.

Postoji veliki broj predmeta u domaćinstvu koji su izrađeni od plastike, a oni koji su bijele boje često vrlo brzo poprime ružnu žućkastu nijansu. Ako i vas živciraju požutjeli okviri prozora, utičnice koje više nisu bijele boje ili daljinski upravljači koji su od stajanja promenili boju, ne brinite se. Uz pomoć jednostavnog trika svi ovi bijeli, plastični komadi namještaja ponovo će biti čisti, blistavi i bijeli, piše Love To Know, a prenosi Večernji list.

Najprije pripremite:

posudu koju ćete napuniti vodom

sredstva za pranje

meku tkaninu kojom ćete utrljavati sredstva na plastičnu površinu

suve peškire

četkice za zube

gumene rukavice kojima ćete zaštititi svoju kožu

Prvo s čim možete pokušati ukloniti ružne mrlje je – soda bikarbona. Umočite jedan kraj krpe u vodu, a zatim u sodu bikarbonu i laganim kružnim pokretima istrljajte površinu kojoj želite da vratite stari sjaj. Nakon minut, dva trljanja trebalo bi da se vide rezultati. Takođe, sodu možete rastopiti u malo vode i time pokušati da istrljate sve površine koje su zaprljane i koje su poprimile žutu boju.

Još jedna stvar koju možete koristiti za čišćenje žutila na prozorima i drugim plastikama je – deterdžent za pranje suđa. Potrebno je staviti jednu malu čašu deterdženta u posudu ispunjenu s četiri litre vode. Umočite sunđer ili krpu u tu tečnost i lagano, više puta pređite preko površina koje želite da očistite.

Ako preferirate korišćenje nekih od prirodnih preparata za skidanje žutila s plastike, može koristiti jabukovo sirće, koje ćete naneti direktno na površinu. Takođe, u ovom poduhvatu dobro je koristiti i mješavinu alkoholnog sirćeta u kombinaciji s vodom. Rastopite malo sirćeta u posudi s vodom i time poprskajte površine koje želite da očistite.

Budite oprezni s utičnicama i prekidačima da voda ne uđe na mesta gdje ima struje. Iste metode čišćenja možete primeniti i na požutele PVC okvire vrata ili prozora, tostere, daljinske upravljače, klime i tome slično, prenosi N1 Zagreb.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:30