Колико је со значајна за здравље? / ISTOCKPHOTO
05/05/2021 u 17:43 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Превише соли у исхрани може да угрози имунитет

Соп ремети дисајни ланац, због чега ћелије производе мање АТП-а и троше мање кисеоника

Поред проблема са срцем и крвним притиском, истраживачи кажу да превише соли штети и вашем имунитету.

Недавно спроведена студија открила је да би вас количина соли коју поједете могла учинити осјетљивијима на болести проузроковане бактеријама и болести проузроковане вирусима, попут ковида-19.

Студија објављена у часопису "Цирцулатион" настојала је да продуби разумијевање које су научници стекли истраживањем из 2015. године.

У тој претходној студији истраживачки тим је открио да повишене количине натријума у крви утичу на то како се одређена врста бијелих крвних зрнаца припрема за реакцију кад осјети нездраву ћелију. Али, чак и на крају те студије, каже Сабрина Гејсбергер са Берлинског института (БИМСБ), научници "још нису знали шта се догађа у ћелијама".

Тако је за ново истраживање Гејсбергерин тим испитивао "метаболизам имунолошких ћелија које су биле изложене високим концентрацијама соли", наводи се у саопштењу. Овог пута сазнали су више о томе како со утиче на имунитет:

- Она ремети дисајни ланац, због чега ћелије производе мање АТП-а и троше мање кисеоника - објашњава Гејсбергер.

АТП или аденозин трифосфат, дефинисан као "универзално гориво које покреће све станице", пружајући енергију за снагу мишића и метаболичку регулацију, што значи да ако висок ниво натријума у тијелу проузрокује недостатак АТП-а, то утиче на то како та бијела крвна зрнца сазријевају, као и колико ефикасно могуда функционишу она бијела крвна зрнца, која су у великој мери одговорне за имунолошки одговор тијела, преноси Н1.

Kолико соли је безбједно јести сваки дан? Према овој студији: "Нутриционисти препоручују одраслима да ограниче дневни унос на највише пет или шест грама. Овај прорачун укључује со која је скривена у прерађеној храни".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:58