/ - FREE IMAGES
13/10/2021 u 06:28 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Авокадо: Десет ствари коjе можда не знате о њему

Постоjи око 400 врста авокада коjи се разликуjу по боjи, облику и укусу. Наjпопуларниjе врсте су Фуерте и Хас коjе имаjу орашасти укус

Авокадо jе добро познато тропско воће коjе расте на териториjи Средње Америке и Мексика. Дрво може чак до 20 м да нарасте а листови су дужине између 15 и 30 цм. Некада jе био познат по називу „алигаторска крушка“ због зелене коре и облика. Постоjи око 400 врста авокада коjи се разликуjу по боjи, облику и укусу. Наjпопуларниjе врсте су Фуерте и Хас коjе имаjу орашасти укус.

Авокадо и његова употреба

Авокадо jе воће коjе може на наjразличитиjе начине да се употребљава. Као намирница jе одличан jер може уз све да се комбинуjе. Чак се моће користити као замјена за путер. Пошто jе нискокалоричан препоручуjе се и у диjетама да се користи. Међутим авокадо ниjе само укусусан већ jе и здрав! Препун jе хранљивим материjама коjе погодно утичу на наше здравље.

Авокадо и витамини

Авокадо jе за разлику од других врсти воћа богат влакнима и мононезасићеним мастима. Jако мало шећера садржи у себи и врло jе погодан за мршављење као и снижавање холестерола у крви. Садржи витамине А, Ц, Д, Е, калиjум, лутеин и бета каротен.

Авокадо за боље здравље

На авокадо можемо гледати као на природан лијек коjи ће оjачати организам. А због своjих љековитих своjства нас штити од броjних болести. Он помаже у борби против рака а одличан jе за срце, вид и побољшавање функционисања мозга.

Авокадо против рака

Када jе ријеч о заштити од малигних болести доказано jе да jе авокадо дјелотворан. Наjвише штити од обољења коже, простате и усне дупље. Испод своj коре авокадо садржи антиоксидансе коjи спречаваjу раст и развоj ћелиjе рака.

image
- FREE IMAGES

Авокадо за добар вид

Два састоjака коjа помажу у борби против макуларне дегенерациjе су лутеин и зеаксантин. А управо их авокадо садржи у себи.

Авокадо за ваше срце

Авокадо садржи мононезасићене масти коjе веома повољно дјелуjу на срце и цјелокупан кардиоваскуларни систем. Смањуjе ниво холестерола у крви и самим тим смањуjе ризик и од срчаног удара. Са друге стране антиоксиданти спречаваjу упале у крвним судовима.

Авокадо против диjабетеса

Авокадо снижава и одржава ниво шећера у крви. Пошто садржи мало углених хидрата ово воће jе безбједно за шећераше. Одличан jе у борби против диjабетеса и помаже у заустављању отпорности на инсулин.

Авокадо побољшава функционисање мозга

Конзумирањем авокада се смањуjе могућност добиjања Алцхаjмерове болести. Захваљуjући калиjуму и тирозину, побољшава се концентрациjа и мозак боље функционише.

Авокадо за кожу

Ово воће у себи садржи 20 одсто препоручене количине за jедан дан витамина Е. Оваj витамин спречава оштећење ткива и самим тим поjављивање бора. Витамин Ц jе одличан у борби против акни, ожиљака и бубуљица. Авокадо затеже кожу и одржава jе младом.

Авокадо за мршављење

Авокадо jе намирница коjа на 100 гр садржи свега 160 калориjа. Jако jе нискокалоричан и препоручуjе се у скоро свакоj диjети. Он доприноси осјећаjу ситости због влакана и масти коjе садржи у себи па ћете имати мању потребу за грицкалицама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 12:35