Авокадо против депресије / -Авокадо против депресије
14/10/2021 u 21:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Авокадо наjукусниjи антидепресив

Конзумациjом авокада смањуjе се стварање хомоцистеина, супстанце коjа компромитуjе добру циркулациjу и довод нутриjената до мозга

​Авокадо има велики спектар утицаjа на здравље, од побољшања пробаве, смањења ризика од депресиjе и смањења могућности обољења од рака.

Авокадо jе врста бобичастог воћа, за раст му погодуjу топлиjа климатска подручjа. Обилуjе незасићеним масним киселинама и извор jе витамина и минерала. Ако га уклопите у разноврсну исхрну, може да вам приушти броjне добробити.

Богат jе нутриjентима

Извор jе витамина Ц, Е, К, и Б6, рибофлавина, ниацина, фолата, магнезиjума, калиjума, омега-3 киселинама и бета каротеном. Садржи високе количине здравих масноћа, коjе поспjешуjу осjећаj ситости. Здраве масноће успораваjу пробаву угљених хидрата, што помаже стабилизовању шећера у крви.

Здрав jе за срце

У 100 грама авокада налази се 76 милиграма бета ситостерола. Он помаже одржању здраве висине холестерола у крви.

Добар jе за вид

Садржи фитохемикалиjе коjе се налазе у ткиву ока. Оне помажу у формирању антиоксидативне заштите од оштећења ока, посебно од УВ зрака. Бета каротен коjи садржи помаже у спречавању макуларне дегенерациjе, наjвећег узрока губитка вида за људе изнад 55 година.

Може да допринесе спречавању остеопорозе

Пола авокада пружа 18 одсто дневне потребе за витамином К. Оваj нутриjент често jе занемарен, а кључан jе за здравље костиjу.

Неки елементи у авокаду могу да помогну у спречавању обољења од рака

Студиjе нису jош у потпуности утврдиле недвосмислену везу између конзумациjе авокада и смањења ризика од рака, али зна се да авокадо садржи неке елементе коjи могу да дjелуjу на обрану од неких врста рака.

Истраживања су повезала оптималну количину уноса фолата са смањеним ризиком за болести цриjева, желуца, панкреаса и рака цервикса. Фитохемикалиjе и каротеноиди се такође повезуjу са заштитом од рака или од његовог ширења код већ обољелог организма.

Доприноси здрављу фетуса

Фолати су потребни и за здраву трудноћу. Адекватан унос смањуjе ризик спонтаног побачаjа и деформациjа неуралне циjеви. У трудноћи jе потребно конзумирати минимално 600 микрограма фолата дневно. Jедан авокадо садржи око 160 микрограма фолата. Масне киселине коjе садржи такође доприносе здрављу фетуса.

Смањуjе ризик од депресиjе

Конзумациjом авокада смањуjе се стварање хомоцистеина, супстанце коjа компромитуjе добру циркулациjу и довод нутриjената до мозга. Веће количина хомоцистеина повезуjу се са когнитивним дисфункциjама и депресиjом.

Побољшава пробаву

Богат влакнима, авокадо спречава констипациjу, одржава здравље пробавног тракта и штити од накупљања токсина у цриjевима.

Природна детоксификациjа

Довољно влакана регулише рад цриjева, а то jе кључно за ослобађање штетних елемената. Тиjело помоћу тога одржава и равнотежу добрих бактериjа.

Може да олакша симптоме остеоартритиса

Авокадо, соjа и неке друге биљне прехрамбене намирнице садрже сапонин. Он се повезуjе с ублажавањем симптома остеоартритиса кољена или кука, али засад се своди на краткотраjно олакшање и ниjе сигурно да има дуготраjниjи утицаj.

Дjелуjе противупално

Авокадо и авокадово уље садрже супстанце коjе имаjу противбактериjско дjеловање. Истраживања говоре да екстракт сjемена авокада може да помогне тиjелу у одбрани од инфекциjа стрептококом или стафилококом.

Ризици

Кључ здравља jе разноврсна исхрана, а ризици конзумациjе авокада су мали. Jедан од проблема може да настане ако га конзумирате превише, jер jе богат масноћама па може да поспjеши гоjазност. Богат jе и витамином К, коjи може да омета дjеловање љекова за разрађивање крви.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:22