09/01/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bamija zdrava hrana istoka

Bamija je jedna od najzdravijih namirnica koja se vijekovima koristi u ljekovite svrhe. Danas vam go
Bamija je jedna od najzdravijih namirnica koja se vijekovima koristi u ljekovite svrhe. Danas vam govorimo sve o ovoj čudotvornoj biljčici.
Bamija je jedna od najstarijih namirnica, a prema nekim podacima u ishrani su je upotrebljavali i prije 3.500 godina, posebno Egipćani koji su je obožavali. I dan danas se koristi širom svijeta što zbog jedinstvenog ukusa, širokog načina primjene, što zbog ljekovitih svojstava.
Ova biljka je na prvom mjestu bogata vitaminom C, vitaminom K i folatima. Pored toga sadrži zavidnu količinu vlakana od velike važnosti za dobru probavu, stabilizaciju šećera u krvi kao i kontrolu apsorpcije šećera u organizam.
Kakve dobrobiti donosi bamija
Zbog toga što je veoma bogata mineralima i vitaminima od velike važnosti za opšte zdravlje organizma uz bamiju se možete boriti protiv određenih bolesti i spriječiti nastanak istih.
Za sigurnu i zdravu trudnoću. Vitamin B koji je zadužen za proizvodnju novih ćelija i folata je od velike važnosti za zdravu trudnoću. Taj vitamin sprečava urođene mane kod beba i pomaže da plod raste i razvija se. Pored folata od velike važnosti je i vitamin C, kojim je bamija veoma bogata.
Za prevenciju dijabetesa. Zahvaljujući vlaknima i ostalim nutrijentima bamija je veoma djelotvorna kad je u pitanju normalizacija nivoa šećera u krvi, a potpomaže i umanjenje simptoma dijabetesa.
Pospješuje zdravlje bubrega. Studija objavljena u oktobru 2005. godine je otkrila da redovnom konzumacijom bamije se smanjuje rizik od nastanka bubrežnih oboljenja, posebno onih uzrokovanim dijabetesom.
Pospješuje zdravlje debelog crijeva. Bamija je prepuna dijetetskih vlakana koja su veoma važna za zdravlje debelog crijeva i probavnog trakta u cjelini. Vitamin A doprinosi zdravlju sluznice i omogućava probavnom traktu da normalno funkcioniše.
Može pomoći kod respiratornih problema poput astme. Bamija sadrži vitamin C koji dokazano pomaže kod respiratornih oboljenja poput astme. Jedna studija je pokazala da redovnom konzumacijom hrane bogate vitaminom C čak i u manjim količinama dolazi do smanjenja simptoma astme u kod djece.
Za zdravlje kože. Vitamin C utiče na zdravlje i mladalački izgled kože, pospješuje rast i regeneraciju tkiva što utiče na poboljšanu produkciju kolagena. Od bamije možete napraviti sjajnu masku za lice tako da je kuvate u vodi dok ne omekša u potpunosti, zatim je izgnječite i nanesite na lice. Nakon pet minuta lice isperite, a rezultati će biti vidljivi odmah.
Uzgajanje bamije
Bamija je rijetko povrće koja čije mahune su jestive, spada u porodicu sleza. Obično se uzgaja u predjelima Zapadne Afrike i Južne Azije. Ako želite uzgajati bamiju, nemojte oklijevati nego to učinite jer je veoma jednostavna za uzgoj tokom toplijih mjeseci, a u toplijim predjelima čak i tokom cijele godine.
Bamiju bi trebalo posijati 3-4 nedjelje nakon poslednjeg mraza, a razmak između sjemena trebalo bi da bude najmanje 7,5 cm da bi biljka nesmetano rasla. Nakon što zasadite biljku nježno je zalijte i nakon toga nemojte zalivati dok se ne pojave prvi izdanci.
Bamija uspijeva u vlažnoj i zemlji bogatoj mineralima, a od sijanja do prvih plodova trebalo bi da prođe otprilike 45-60 dana.
Pripremanje bamije u kulinarstvu
Bamija se može jesti sirova, možete je pržiti ili kuvati na pari, a najčešće se koristi u pripremi gulaša, čorbica i supa. Nezaobilazan je sastojak poznate Begove čorbe, bosanskog specijaliteta.
Ukoliko je koristite u sušenom obliku kako se kod nas najčešće može pronaći biće joj potrebna duža termička obrada.
A.Š.


Maska za lice
„Gospine prste”, kako ovo povrće još nazivaju, smatraju jednom od najstarijih zdravih namirnica. Da bi imala glatku i zategnutu kožu, „gospine prste” je koristila još Kleopatra.
Od bamija možete da napravite izvanrednu masku za lice. Količinu odredite sami, a potom bamije skuvajte u vodi da omekšaju u potpunosti, pa ih izgnječite i nanesite na lice. Posle pet minuta lice isperite. Dobro upućeni tvrde da je efekat vidljiv odmah.



Bamija bez mesa
SASTOJCI:
100 ml suncokretovog ulja, 8 čenova sitno sjeckanog bijelog luka, 2 paradajza, 3 kašike paradajz pirea, 800 grama svježe bamije, 6 dl vode, kašičica crvene paprike, so i biber.
PRIPREMA:
U šerpi zagrijte ulje i potom u njega dodajte bijeli luk. Propržite ga lagano na vatri. Sipajte paradajz pire i lagano promiješajte. Svježe paradajze isjecite na kockice i ubacite ih u mješavinu i kratko pržite. Zatim sipajte 6 dl tople vode, so i biber po sopstvenoj želji, kao i kašičicu crvene paprike. Kuvajte sve dok ne počne blago vriti i tada se dodaje očišćena bamija. Jelo je potrebno ostaviti na srednjoj vatri i nek krčka još dobrih 35 minuta. Uz njega možete poslužiti i kuvani pirinač.


Salata od bamije
SASTOJCI:
200 grama sitnih bamija, 3 paradajza, 5 pečenih paprika, 2 čena bijelog luka, ¼ šolje maslinovog ulja, 3 kašičice mediteranskog začina, so i biber.
PRIPREMA:
Svježa bamija se najprije pere i čisti pod mlazom vode. Namažite tiganj maslinovim uljem i zagrijte ga. Dodajte ovo povrće i miješajte između 5 i 10 minuta, dok ne poprimi malo tamniju boju. Potom sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi. Paradajz i pečene paprike isjecite na komade ili kocke, pa ih dodajte u jednu posudu. U zasebnoj činiji umutite maslinovo ulje, mediteranski začin i dva čena izgnječenog bijelog luka. Začinite biberom po sopstvenoj želji. Sve pomiješajte zajedno sa povrćem i pospite sa prstohvatom soli. Bamijina salata sjajno se slaže sa tofu sirom.


Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:21