/ FOTO: ILUSTRACIJA
20/02/2022 u 17:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блитва је одлична за подизање имунитета, а ојачаће вам и крв

Препорука за сваку домаћицу је да се на менију макар једном седмично спреми блитва са кромпиром

Блитва је веома корисна и здрава повртарска биљка, а узгаја се због њеног изузетно хранљивог лишћа.

По листовима, доста је слична цвекли, једино што су код блитве витамини у листовима, а не у корјенастом дијелу.

Блитва може да се сије од фебруара до јуна, а сјеме сијемо у редове на дубину од три центиметра. Ако сте је густо посијали, слободно можете да је расадите.

Листове можете да сијечете и да берете у току цијеле године, без вађења коријена. Из коријена ће да нарасту нови листови. Kада уберете листове, они не могу дуго да остану свјежи, и тада је најбоље да примијените замрзавање блитве.

Она садржи најмање 13 различитих антиоксиданаса, веома честа је на менијима дијабетичара, због високог процента влакана који не узрокује велике и нагле порасте шећера у крви.

Изузетно је дјелотворна код подизања имунитета, а представља и савршени диуретик. Представља идеалну намирницу за одржавање тјелесне тежине, и у том смислу најбоља је блитва с кромпиром и лимуновим соком, јер обезбјеђује нашем организму велике количине витамина Ц. Осим што је богата витамином Ц, садржи још и витамин Б, магнезијум, гвожђе, калијум, калцијум, и манган, а посједује велику количину протеина, целулозе и угљених хидрата и биљних уља.

Целулозна влакна из блитве су важна за исхрану јер за себе везује вишак воде и све отровне састојке, такође убрзавају пролаз хране кроз цријева и отклањају тегобе приликом варења.

Јача крв дјелујући на стварање црвених крвних зрнаца, а уз додатак першуна чисти крв и поспјешује излучивање мокраће, штити слузокожу тијела и јача наше кости.

Ово зелено поврће је изузетни природни антибиотик, а као народни лијек може да се користи за облоге рана са листовима, а за лијечење бешике и бубрега даје се лагана чорба од блитве. Исто тако, добра је и за очи као и мрква, јер садржи витамин А и лутеин, који смањују ризик од болести ока, као што је мрена.

Општа препорука за сваку домаћицу је да се на менију макар једном седмично спреми блитва са кромпиром.

Она садржи најмање 13 различитих антиоксиданаса, веома честа је на менијима дијабетичара, због високог процента влакана који не узрокује велике и нагле порасте шећера у крви.

Многима је омиљено поврће јер је нискокалорична и вриједна намирница. Веома је заситна јер дуго остаје у органима за варење, довољно је да сваког дана унесете око 200 грама овог зеленог љековитог поврћа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:58