/ Фото: Илустрација
24/08/2021 u 22:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Броколи - зелено царство витамина и минерала

Неоспорно је да је ово идеално поврће за цјелокупно људско здравље и виталност

Ово магично поврће повећава способност јетре да производи ензиме који неутрализују токсине у организму

Можда није омиљено поврће које бисте увијек радо јели, али неоспорно је да је броколи идеално поврће за цјелокупно људско здравље и виталност.

Броколи је одличан и  код спречавања алергије, прехладе, упалних болести, као и у борби против артритиса, болести ока, а помаже и код мршављења.

Спој који се сматра заслужним за то је сулфорафан, који се искључиво производи у купусњачама као што су купус, цвекла, прокељ, кељ и рукола. Ово магично поврће повећа способност јетре да производи ензиме који неутрализују токсине у организму.

image
Фото: Илустрација

Уз витамине А, Ц, Е, Б6, броколи је богат фолном киселином, нужном за раст, развој и одржање здравља мозга. Броколи садржи и влакна, ниацин, магнезијум, калијум и омега-3 масне киселине, познате као чуваре срца.

Истраживања о здравственим учинцима броколија допринијела су порасту потрошње овог поврћа у последњих 30 година, па је тако конзумација броколија порасла готово за 1000 одсто. То је и једна од најважнијих замрзнутих намјерница на свијету.

Ово поврће се посебно препоручује трудницама јер садржи веће количине фолне киселине и чак девет витамина из групе Б, али би требало да га избјегавају особе које имају камен у бубрегу или су му склоне.

Друга позитивна дејства овог поврћа ће вас сигурно одушевити.

За лијепу кожу

За здраву кожу нису довољне само креме и тонери за лице. Врло је важно да добра њега почне изнутра и темељи се на здравој исхрани. Броколи је богат витаминима А, Ц и Е који, заједно, могу помоћи кожи да "поништи" штету која је настала излагањем сунцу.

Ово поврће побољшава текстуру коже, ублажава боре и одржава изглед коже здравим и младим.

Поспјешује пробаву

Kључ је у влакнима која садржи, јер она повећавају волумен столице што олакшава њен пролаз кроз цријева и смањује вјероватноћу појаве опстипације, али олакшава и поспјешује пробавни процес, што смањује могућност појаве горушице.

Јача имунитет

Броколи је сјајан за снагу имунолошког система. Ова супернамјерница је препуна витамина, минерала и антиоксиданаса.

Можда највриједнија чињеница, за броколи је прича да је потенцијално добар за превенцију рака.

Kао и спанаћ, броколи је најкориснији када се једе сиров или умјерено куван како би задржао све нутријенте.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:47