Ilustracija
27/10/2022 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Brzinski test s pljuvačkom da provjerite da li imate kandidu

Test se radi ujutru, čim se probudite i prije nego što operete zube, isperete usta, ispljunete pljuvačku ili bilo šta pojedete ili popijete

Potrebno vam je samo 15 minuta za test sa pljuvačkom koji će vam pokazati da li imate preveliku količinu kandide u organizmu i treba da se javite ljekaru, prenosi Nova.rs.

Kandida je vrsta gljivice koja je normalno prisutna u našem tijelu, posebno u crijevima. Međutim, kada se previše namnoži, a do toga dolazi zbog loše ishrane, stresa, oslabljenog imuniteta, upotrebe određenih ljekova, kandida postaje problem. A svako ko se s njim suočio zna da nimalo nije naivan – ne samo što kandidoza može doprinijeti gomili drugih zdravstvenih problema, već je i jako uporna.

Da se ne biste svaki čas preispitivali da li ste napravili pogodno tlo za širenje kandide i da li je potrebno da se obratite ljekaru, državni Centar za ispitivanje infekcije kandidom u Floridi ponudio je jednostavan kućni test koji će vam pokazati koliko su vaše sumnje opravdane.

Test se radi ujutru, čim se probudite i prije nego što operete zube, isperete usta, ispljunete pljuvačku ili bilo šta pojedete ili popijete. Treba da sakupite u ustima pljuvačku i ispljunete je u staklenu čašu s običnom vodom. Posmatrajte šta se dešava.

Normalna situacija je da pljuvačka ostane da pluta na površini. Međutim, ako se u roku od 15 minuta pojave tanke „niti“ koje se poput meduzinih pipaka otežu naniže kroz vodu, to je znak prisustva kandide, piše Lepa i srećna. Takođe, znak za uzbunu je i vrlo mutna pljuvačka koja u roku od nekoliko minuta potone na dno čaše ili se pretvori u mutne mrlje na sredini čaše koje polako tonu.

To što vidite su, zapravo, kolonije gljivica i preporuka je da se odmah javite svom ljekaru kako biste što prij započeli s liječenjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:14