Чај за дијабетес / -Чај за дијабетес
13/10/2021 u 21:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чаj од листова смокве регулише проблеме са желуцем, бронхитисом, дијабетесом...

Још га називаjу еликсиром живота jер обилуjе антиоксидантима и влакнима, садржи витамине А, Б1 и Б2 као минерале калциjум, гвожђе, манган, фосфор, калиjум и натриjум

Смоква jе воће чиjи jе плод и те како здрав, али не треба ни занемарити лист ове воћке коjа такође има многе здравствене бенефите.

Од листа смокве може да се направи чаj коjи многи називаjу еликсиром живота jер обилуjе антиоксидантима и влакнима, садржи витамине А, Б1 и Б2 као минерале калциjум, гвожђе, манган, фосфор, калиjум и натриjум.

Поред тога што од листова смокве можете припремити чаj, препоручуjе се и њихово жвакање, посебно ако имате проблема са чиром на желуцу.

Ако имате тегоба са бронхитисом, диjабетесом, високим притиском или чиром на желуцу, направите оваj jедоставан, а моћан напитак. Чаj од листова смокве помаже при снижавању високог притиска и нивоа триглицерида у крви, чиме пружа додатну заштиту срцу и крвним судовима.

Иако се плодови смокве не препоручуjу диjабетичарима због високог нивоа шећера, смоквин лист jе здрав и користан управо за ову групу људи jер помаже у регулациjи нивоа шећера у крви, а конзумациjом чаjа од листова смокве можете чак и превенирати диjабетес, jер ћете повећати осjетљивост на инсулин.

Десет разлога због коjих треба да пиjете чаj од листа смокве

- регулише ниво шећера у крви

- стабилизуjе крвни притисак

- снижава триглицериде

- jача кости

- помаже код кожних обољења

- помаже код анемиjе

- ублажава тегобе чира на желуцу

- спречава затвор

- jача здравље срца и крвних судова

- помаже код афти

Сушење листа

Смоквин лист можете на jедноставан начин сами да осушите - оперите их и исциjедите на чистоj кухињскоj крпи па их ставите на вишеслоjни убрус и повремено окрећите на промаjном мjесту, али не на сунцу.

Да су листови суви, препознаћете по томе што су се смрежурали и мрве се под прстима кад их стиснете. Како би се брже осушили, можете их приjе сушења мало и исцjепкати.

Кад се добро осуше, смрвите их па оставите у стаклену теглу са поклопцем, и припремаjте чаj на уобичаjен начин. 

Припрема чаја

На 200 мл кључале воде ставите 1-2 кашичице сувог листа смокве, поклопите и оставите да одстоjи око десетак минута, и потом га проциједите.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:36