Мелем од целера и меда / - Мелем од целера и меда
26/05/2021 u 18:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Целер - рудник јединствених састојака благотворних за здравље

Доктор Џош Екс, нутрициолог из Нешвила, наводи да целер садржи антиоксиданте и полисахариде за које је познато да дјелују противупално, посебно флавоноидни и полифенолски антиоксиданти

Осим тога што због јединственог једињења три-ен-бутилфталида - целер може имати ефекте на смањење холестерола, истраживачи вјерују да ово поврће има и многа друга заштитна једињења важна за људско здравље, чији се учинак увелико истражује.

У једној студији, када су пацови током осам недеља били храњени масном храном, они који су добијали екстракт целера показали су знатно нижи ниво липида у крви у поређењу са контролном групом пацова који нису добијали екстракт целера. 

Поред тога, утврђено је да екстракти од овог поврћа помажу у значајном смањењу нивоа глукозе у плазми код одраслих особа. 

Поред осталог поврћа, и целер би чешће требало уврстити у јеловник

Доктор Џош Екс, нутрициолог из Нешвила, наводи да целер садржи антиоксиданте и полисахариде за које је познато да дјелују противупално, посебно флавоноидни и полифенолски антиоксиданти.

Истраживања указују на то да та једињења посебно помажу у борби против слободних радикала.

Истраживачи су идентификовали преко десетак различитих врста хранљивих једињења и антиоксиданата који су одговорни за благодети производа од целера. Ту спадају фенолне киселине попут кофеинске киселине и ферулне киселине, плус флаваноли попут кверцетина.

Због свог потенцијала за смањење упале, целер може бити користан за лијечење широког спектра стања која су погоршана упалом, укључујући болове у зглобовима (попут артритиса), гихт, инфекције бубрега и јетре, проблеме са кожом, синдром раздражљивих црева...

Доктор Екс додаје да целер може да помогне и спречавању или лечењу хипертензије.

Вјерује се да одређене хранљиве материје које се налазе у целеру, могу да помогну у смањењу крвног притиска дјелујући као релаксант глатких мишића и побољшавајући проток калцијума и калијума у, ​​и из ћелија.

Мали број калорија - препорука за дијету

Ово поврће може помоћи у спречавању или смањењу стварања болних чирева због посебне врсте етанолског екстракта који садржи и који је користан у заштити слузнице дигестивног тракта.

Истраживачи вјерују да је целер добар за стомак, дебело цријево и цревни систем због присуства хемијских састојака, попут флавоноида, танина и алкалоида. Та једињења контролишу ниво ослобађања желудачне киселине.

Целер је изузетно мало калорија и може бити драгоцјена намирница која ће вам помоћи да смршате. Садржи влакна која вам могу помоћи да стекнете осјећај ситости.

– Будући да целер помаже у смањењу мокраћне киселине и подстиче производњу урина, користан је у борби против бактеријских инфекција у дигестивном тракту и репродуктивним органима. Слично брусници, која је позната по борби против инфекција уринарног тракта (цијеле инфекције), целер може помоћи у превенцији инфекција, као и код поремећаја бешике, бубрега и можда чак и циста на репродуктивним органима" наводи се на порталу draxe.com.

Целер је из групе биљака које могу да штите од канцера, попут шаргарепе, целера, коморача, першуна. Одређене студије су показале да полиацетилени помажу у смањењу токсичности и боре се против стварања карцинома, посебно код рака дојке, црева и леукемије.

Исти ти - полиацетлини имају бројне ефекте на јачање имунитета, укључујући способности за борбу против тумора.

Према наводима истраживања са Пољопривредног факултета на Универзитету Данске у Архусу, „полиацетилени су показали многе важне биоактивности, укључујући антиинфламаторну, антитуморску активност, као и дејство против бактерија".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:32