Са предавања / - В.С.
30/11/2021 u 22:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Целијакија: Обољели морају да се придржавају стриктне безглутенске дијете

Предавање је одржано у Кући здравља уз подршку Секретаријата за социјално старање Главног града и Клиничког центра Црне Горе

Едукативна трибина о целијакији одржана је вечерас у Подгорици у организацији Удружења целијакија. Предавање о овом  најчешћем хроничном гастроентеролошком аутоимуном обољењу одржала је др Веселинка Лола Ђуришић, педијатар гастроентеролог ИБД КЦ ЦГ, а потом је стрпљиво одговарала  на бројна питања публике.

Целијакију карактерише неподношљивост организма на глутен, бјеланчевину пшенице, јечма, ражи  и зоби. Обољели морају да се придржавају стриктне дијете, која је скупа, а подразумијева конзумирање намирница без глутена.

У Црној Гори је 2003. основано најприје Удружење родитеља дјеце на дијети вез глутена, које је прерасло у Удружење целијакија које данас заступа интересе свих особа са овим аутоимуним обољењем, а предсједница је Валентина Пиперовић.

Предавање је одржано у Кући здравља уз подршку Секретаријата за социјално старање Главног града и Клиничког центра Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:13