/ -SHUTTERSTOCK
15/03/2024 u 15:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Četiri razloga zašto redovno treba jesti karfiol

Karfiol je popularno povrće koje mnogi vole da jedu, a poznato je po mnogim zdravstvenim dobrobitima

Dijetetičarka Nikol Endrjus otkrila je tri zdravstvene dobrobiti karfiola koje se ostvaruju ako se redovito konzumira u ishrani.

Karfiol je bogat vlaknima

Karfiol može da pomogne u povećavanju unosa vlakana, prenosi Eating Well i dodaje da jedna šoljica karfiola sadrži oko dva grama vlakana.

Najpoznatija zdravstvena dobrobit povezana sa vlaknima je njihov uticaj na stvaranje crevnog mikrobioma, što je važno za probavu, apsorpciju hranjivih materija i imunološku funkciju, objašnjava dijetetičarka Endrjus.

Može da pomogne u smanjenju upale

Ako imate zapaljensku bolest crijeva ili sindrom iritabilnih crijeva, redovna konzumacija karfiola može da utiče na smanjenje upale zahvaljujući antioksidativnim i protivupalnim jedinjenima, tvrdi dijetetičarka. Protivupalna svojstva karfiola mogu pomoći u smanjenju sistemske upale u cijelom tijelu, a ublažavanje upala može pomoći u smanjenju rizika od razvoja hroničnih zdravstvenih problema.

Pozitivno utiče na probavu

Zbog sadržaja prebiotičkih vlakana, karfiol pomaže u snabdijevanju korisnim bakterijama u vašim crijevima.

"Imati zdrav crijevni mikrobiom ključno je za cjelokupno blagostanje, a da ne spominjemo smanjenje rizika od raka debelog crijeva", objašnjava Endrjus.

Dovoljan unos vlakana podstiče zdravu probavu i pomaže vam da osigurate redovnu stolicu, prenosi Eating Well.

Utiče na zdravlje srca

Zahvaljujući visokom udjelu vlakana i jedinjenja poput sulforafana i glukozinolata, redovna konzumacija karfiola može sniziti nivo holesterola, smanjiti upalu i uticati na cjelokupno zdravlje srca, tvrdi dijetetičarka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:49