/ фото: Лазар Ружић
02/07/2021 u 10:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Џонсон и Џонсон: Наша вакцина омогућава неутрализацију делта соја

Према студији коју је спровела фармацеутска група на малој групи од осам особа вакцинисаних њеном вакцином, антитијела и ћелије њиховог имунолошког система неутралисали су делта сој вируса

Америчка фармацеутска група Џонсон и Џонсон увјерава да је једна доза њене вакцине против ковид-19 ефикасна и против делта соја вируса, са имунолошким одговором који може да траје најмање осам мјесеци, пише портал РТЦГ.

Према студији коју је спровела фармацеутска група на малој групи од осам особа вакцинисаних њеном вакцином, антитијела и ћелије њиховог имунолошког система неутралисали су делта сој вируса. Друга студија на 20 вакцинисаних пацијената из Медицинског центра Бет Израел у Бостону дала је исте резултате.

Подаци тих студија су прије објављивања постављени на платформи BioRkiv на којој научници могу да ставе рад прије евентуалног објављивања у научном часопису.

- Вјерујемо да наша вакцина пружа дуготрајну заштиту од ковид-19 и омогућава неутрализацију делта соја- навео је у саопштењу Пол Стофелс научни директор компаније Џонсон и Џонсон.

Подаци током осам мјесеци показују да вакцина против корона вируса, која се даје у једној дози, "производи снажан неутралишући одговор антитијела који се не смањује, већ током времена примјец́ујемо побољшање", рекао је Матаи Мамен који је задужен за истраживања и развој у америчкој компанији.

Свјетска здравствена организација је јуче упозорила на ризик од новог таласа пандемије делта соја вируса у Европи, док се број заражених у Африци повећава "алармантном брзином".

Ни у Азији не јењава пандемија, па је у Бангладешу од јуче на снази ново закључавање, а рестриктивне мјере су од суботе најављене у Индонезији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:25