27/12/2020 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ehinacea kraljica imuniteta

Ehinacea je biljka koja se veoma često koristi u kućnoj medicini posebno za liječenje prehlade i gri
Ehinacea je biljka koja se veoma često koristi u kućnoj medicini posebno za liječenje prehlade i gripa, ali njena ljekovita svojsta uveliko prevazilaze običnu prehladu. Ona priprada porodici tratinčica a u nastavku donosimo nešto više o njenim dobrobitima po ljudsko zdravlje.
Ehinaceu su američki straosjedioci koristili kao lijek stotinama godina prije nego što su do njih stigli evropski istraživači, a do 1800. godine postala je veoma popularan biljni lijek u SAD te se počela koristiti i u Evropi. Na našem kontinentu je postala posebno popularna posle 1920. kada je bila predmet jednog istraživanja u Njemačkoj.
Glavne odlike ove biljke su da jača imunitet te ublažava simptome prehlade, gripa i mnogih drugih bolesti, infekcija i stanja. U apotekama je možete kupiti u obliku tableta/kapsula, čaja, ekstrakta ili u sušenom obliku.
Aktivne supstance ehinacee
Ovaj cvijet lijepe roze boje sadrži kompleksnu mješavinu aktivnih supstanci, neke od njih posjeduju veoma snažno antibakterijsko svojstvo dok se za druge vjeruje da jačaju imunitet. Sve vrste ove biljke sadrže fenole, aktivne supstance koje kontrolišu aktivnosti enzima i receptora ćelija te štite biljku od UV zračenja. Fenoli posjeduju i veoma snažna antioksidativna svojstva što je od velikog značaja za ljudsko zdravlje.
Pored fenola tu su još alkamidi, polisaharidi, glikoproteini i derivati.
Koliko je djelotvorna ehinacea
Ehinacea se primarno koristi u liječenju simptoma obične prehlade kao što su zapušen nos, zapušenje disajnih puteva i bolno grlo. Uzimanjem proizvoda napravljenih od ove biljke možete zaista skratiti vrijeme trajanja bolesti. Neka klinička istraživanja su otkrila da se ehinacea može koristiti i za liječenje rana i posjekotina u obliku obloga kao i za ublažavanje bolova, smanjenje upale i infekcija i to sve zbog snažnog antioksidativnog svojstva.
Neželjeni efekti
Neke veće nuspojave pri upotrebi ehinacee nisu zabilježene, može se pojaviti blaža mučnina ili neugodnost u stomaku, bolno grlo, glavobolja, vrtoglavica i umor, ali u veoma rijetkim slučajevima dok oralna primjena ehinacee može izazvati privremeno trnjenje jezika. Kod djece se može pojaviti osip na koži, a kod ljudi koji su alergični na biljke poput nevena, tratinčice ili hrizanteme upotrebom ehinacee može doći i do težih alergijskih reakcija. U tom slučaju ako primijetite pištanje u plućima, oticanje lica ili bilo koji drugi simptom alergije nakon uzimanja suplemenata na bazi ehinacee, odmah se javite ljekaru.
Ehinacea kapi
Ovaj preparat je ujedno i najčešći u upotrebi kada je ehinacea u pitanju. Oralna upotreba ove biljke smatra se najboljom, a kapi možete dodati u mlijeko, čaj, vodu ili čak med koji je i sam dobar za imunitet. Vrlo često kapi će biti obogaćene vitaminima za imunitet, prije svih vitaminom C, za koji već svi znamo da je glavni vitamin kada je jak imunitet u pitanju. Ove kapi su dosta jake, jer su koncentrovane, pa ih ne treba uzimati na prazan stomak kako ne bi oštetile želudačnu floru. Isto tako, djeci ćete davati manju količinu kapi, pogotovo ako se radi o maloj djeci. Kapi ehinacee možete uzimati i do tri puta na dan, ali ne duže od 6-8 nedjelja jer može imati negativne efekte na organizam ako se predugo koristi.
Ehinacea čaj
Evo još jednog popularnog načina na koji se uzima ehinacea. Kako se ionako smatra da je ehinaceu bolje uzimati u tečnim preparatima, čaj je možda i najjednostavnije rješenje. Čaj za imunitet od ehinacee se, srećom, može lako nabaviti, a nerijetko se može naći i u kombinaciji sa nekim drugim ljekovitim biljem poput pirevine i buhača, ili drugih biljaka. Čaj od ehinacee je naročito bogat vitaminima, a sadrži i kalcijum, gvožđe, natrijum i magnezijum. Za pripremu vam je potrebno otprilike kašičica-dvije sušene ehinacee po šolji čaja. Način pripreme i sami znate, sve što treba da uradite je da prelijete biljku ključalom vodom.
Ehinacea kapsule i tablete
Ehinacea se danas nalazi i u brojnim suplementima u formi kapsula i tableta koje jačaju imunitet. Upotreba kapsula i tableta na bazi ove biljke preporučuje se kod prvih simptoma prehlade ili gripa, ali to ne znači da ih ne smijete uzimati i prije toga. U principu, bezbijedno je da već kada primijetite da vam je imunitet oslabljen, pomognete svom organizmu da ojača tako što ćete početi da uzimate ove dodatke ishrani. Na taj način ćete spriječiti da do prehlade i gripa uopšte i dođe. Ehinacea tablete i kapsule se uzimaju uz dosta vode i do 3 puta dnevno u zavisnosti od toga da li ste se već razboljeli ili samo želite da ojačate imunitet.
Ehinacea sirup za djecu
Najbezbjedniji način da zaštitite zdravlje svojih mališana ehinaceom je da im dajete sirup od ove biljke. Jednostavno, kapi i tablete, odnosno kapsule, mogu biti prejake za njih, pa imati neko neželjeno dejstvo. Čaj od ehinacee je takođe bezbijedan, ali svi znamo da mališani nisu baš uvijek oduševljeni čajevima.
Sirup od ehinacee najčešće sadrži i drugo bilje, poput bijelog sleza, lipe ili morača, pa je tako višestruko značajan za zdravlje organizma. No, obratite pažnju da nikako ne sadrže alkohol.
Iako je ovaj sirup bezbijedan, nije poželjno da ga dajete bebama i djeci mlađoj od dvije godine dok se o tome ne konsultujete sa ljekarom. Inače, starijoj djeci sirup možete davati i do 3 puta dnevno po jednu kašičicu.
Priredila:A.Š.


Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:45