/ PHOTO BY LARK ORAL CARE ON UNSPLASH
27/12/2022 u 16:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evo koliko često treba mijenjati četkicu za zube

Istraživanja pokazuju kako je najbolje koristiti četkicu za zube s mekanim vlaknima jer ona dovoljno dobro skidaju naslage, a istovremeno ne oštećuju zubno meso

Četkica za zube osnovni je alat za svakodnevno čišćenje, ne samo zuba, već i usne šupljine. Istraživanja pokazuju kako je najbolje koristiti četkicu za zube s mekanim vlaknima jer ona dovoljno dobro skidaju naslage, a istovremeno ne oštećuju zubno meso.

Međutim, nije mekoća jedini uslov da očuvate zdravlje usne šupljine. Gotovo jednako važno, ako ne i važnije, jest da svoju četkicu za zube mijenjate redovno, prenose Nezavsine.

Šta to znači? To znači da vam preporučujemo  da četkicu za zube mijenjate svaka tri mjeseca jer su istraživanja pokazala kako je to optimalan period unutar kojeg četkica gubi svoju učinkovitost.

Naime, dugotrajnim korištenjem vlakna četkice gube svoju učinkovitost, čime se povećava mogućnost oštećenja zubnog tkiva, zbog nastalih deformacija ne uspijevaju više doprijeti do teže dostupnih mjesta što smanjuje učinkovitost čišćenja naslaga.

Takođe, nakupljaju se bakterije i gljivice, zbog čega je poželjno da se četkica za zube mijenja svaka tri mjeseca, navodi Dentus perfectus.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:51