/ FOTO: ILUSTRACIJA
17/11/2021 u 23:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ево због чега је добро да једете кикирики

Kикирики нас због фине количине биљних протеина одржава засићеним, па је одличан избор за све оне који пазе на исхрану

Kикирики се сматра једним од најбољих извора биљних протеина.

Здраве грицкалице, попут кикирикија, добар су начин да удовољимо жељи за грицкањем док радимо или учимо, а да буде добро за наш организам.

Kикирики нас због фине количине биљних протеина одржава засићеним, па је одличан избор за све оне који пазе на исхрану.

Зашто је добар кикирики?

Богат је и другим хранљивим материјама и имају статус праве "суперхране". Поред протеина, порција кикирикија садржи 19 витамина и минерала, од којих се многи боре против срчаних болести (као што су витамин Е, фолна киселина, ниацин, магнезијум, витамин Б6, цинк, бакар и калијум), антиоксидансе, мононезасићене и полинезасићене масти које помажу у смањењу "лошег" ЛДЛ холестерола и повећању "доброг" ХДЛ холестерола и влакана која су здрава за срце.

Помажу у јачању здравља срца

Студије су показале да они који редовно конзумирају кикирики имају смањен ризик од настанка кардиоваскуларних болести. Студија из 2017. која је испитала више од 200.000 учесника показала је да је редовна конзумација кикирикија повезана са 15 одсто смањеним ризиком од болести срца.

Kикирики и путер од кикирикија помажу у спречавању појаве дијабетеса типа 2 Студија из 2016. са Универзитета Харвард показала је да замјена порције животињских протеина порцијом биљних протеина, попут кикирикија и путера од кикирикија, значајно смањује ризик од дијабетеса типа 2.

Друга значајна студија објављена у часопису Америчког медицинског удружења раније је показала да конзумација путера од кикирикија смањује ризик од дијабетеса типа 2 за 21 одсто код жена.

Ментално здравље

Kикирики има висок ниво ниацина и добар је извор витамина Е, два хранљива састојка за које се одавно зна да штите од Алцхајмерове болести и когнитивног пада у вези са годинама.

Једна студија је показала да је код скоро 4.000 људи старијих од 65 година ниацин из хране успорио стопу когнитивног пада.

Друга студија је истакла да би унос витамина Е могао да одложи функционални пад код пацијената са Алцхајмеровом болешћу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:52