05/01/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Glog prirodni lijek za srce

Glog je najbolja biljka za srce, koliko je do sada poznato u starim i novim zapisima o prirodnim lje
Glog je najbolja biljka za srce, koliko je do sada poznato u starim i novim zapisima o prirodnim ljekovima.
Nije slučajno da glog vole pristalice tradicionalne medicine. Sadrži mnogo vitamina (A, C, E, K, grupa B), glikozide, holin, karotenoide, esencijalna ulja, šećere, masne kiseline. Biljka glog sadrži flavonoide, tanine, esencijalno ulje. Ovo je prilično poznata i često upotrebljavana biljka, a posebno je raširen crveni glog.
Glog je dakle dobro poznat prije svega kao najbolji prirodni lijek za bolesti srca. Na primjer, koristi se za normalizaciju srčane frekvencije, preporučuje se kao dio kompleksne terapije za neke druge poremećaje kardiovaskularnog sistema (angioneuroze, atrijalnu fibrilaciju, paroksizmalnu tahikardiju…). Vjeruje se da čaj od gloga može gotovo u potpunosti da obnovi srce i da ima blagotvoran uticaj na sve srčane tegobe.
Glog za srce
Prirodni ljekovi na bazi gloga blagotvorno djeluju na nervni sistem, jer djeluju umirujuće. Dekokcija cvjetova gloga ima antiaterosklerotski efekat. Glog će biti koristan kod povećane anksioznosti, a postaće i vjerni saveznik u borbi protiv nesanice.
Zvanična medicina takođe prepoznaje i priznaje ljekovita svojstva gloga – pa tako u skoro svakoj apoteci možete pronaći tinkturu ili čaj od gloga koji imaju sva korisna svojstva ove biljke.
Šta se sve pravi od gloga?
Tinktura gloga
Infuzija za liječenje umora
Infuzija za borbu protiv nesanice
Umirujući čaj od gloga
Zdravi džem od gloga sa sjemenkama
Ljekoviti napici su daleko od jedinog područja primjene gloga. Ove ljekovite bobice se upotrebljavaju i kao punjenje za pite, žele, džem, pekmez, voćni napitak, biljni čaj, sok i još mnogo toga.
Cvjetovi gloga se obično beru krajem proljeća ili početkom ljeta, plodovi u jesen, prije prvog mraza, a kora u proljeće.
Naravno, zloupotreba gloga može dovesti do smanjenja krvnog pritiska. Stoga se postavlja pitanje kako glog sačuvati za zimu da bi uživali u njegovom ukusu i po hladnom vremenu. Najjednostavnije rješenje je zamrzavanje plodova, u tom slučaju se njihova korisna svojstva sačuvaju. Pored toga, bobice gloga možete osušiti na isti način kao i šipak kako biste ih dodali čaju, ili da ih jedete kao slatkiše.
Kako se pravi ljekovita tinktura od gloga?
Poznatu tinkturu gloga lako je pripremiti od suvih cvjetova ove biljke. Da biste to uradili, potopite 10 g cvjetova u 100 ml vodke ili 70 odsto alkohola, i ostavite u mračnoj prostoriji 10 dana, u zatvorenoj posudi. Nakon toga procijedite i čuvajte u bočici od tamnog stakla. Koristite tinkturu za ublažavanje stresa (efekat će se povećati dodatkom valerijane i/ili majčine dušice). Tinktura od gloga upotrebljava se za eliminisanje bolova u srcu i aritmije.
Infuzija od gloga za borbu protiv nesanice
40 g cvjetova crvenog gloga prelijte sa 200 ml ključale vode. Uzimajte po 1 kašiku 3 puta dnevno, tokom 3 nedjelje.
Priredila:A.Š.


Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 04:40