/ FOTO: SHUTTERSTOCK
25/11/2022 u 23:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrana koju ne bi trebalo stavljati u mikrotalasnu rernu

Salmonela se često nalazi u mesu, a posebno u piletini. Zbog toga je važno da ga temeljno kuvate kako biste ubili sve bakterije

Vjerovatno ste već uz pomoć mikrotalasne rerne spremali neke od ovih namirnica, ali niste znali da to nije baš najbolja ideja.

TVRDO KUVANA JAJA

Ne pokušavajte da kuvate jaja u mikrotalasnoj jer biste mogli imati pravu malu kuhinjsku katastrofu. Naime, naglo povećanje temperature u mikrotalasnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema gdje da pobjegne, pa jaje može da "eksplodira". Imajte na umu da se to obično dešava tek nakon što tvrdo kuvano jaje izvadite iz rerne, a niko ne želi ostatke vrućeg jajeta na rukama, licu i kuhinji.

ZAMRZNUTO MESO

Odmrzavanje mesa u mikrotalasnoj pećnici može biti brzo, ali pokušajte da izbjegnete ovaj proces. U zavisnosti od toga kakav komad mesa imate, tanji dijelovi mogu početi da se kuvaju, dok deblji dijelovi mogu i dalje ostati zamrznuti. Ako imate mikrotalasnu pećnicu koja ne rotira hranu, to dovodi do neravnomjerne raspodjele toplote, zbog čega bakterije koje se nalaze u mesu i koje toplota treba da uništi, zapravo samo rastu i razmnožavaju se. Zato je najbezbjednije ostaviti meso da se odmrzava u frižideru.

MESNI PROIZVODI

Sadrže konzervanse koji im produžavaju rok trajanja, a ti konzervansi postaju još nezdraviji za organizam kada se zagriju u mikrotalasnoj pećnici.

PILETINA

Salmonela se često nalazi u mesu, a posebno u piletini. Zbog toga je važno da ga temeljno kuvate kako biste ubili sve bakterije. Mikrotalasna ne može potpuno i ravnomjerno da skuva svaki dio piletine, koja ima veću gustinu proteina, pa postoji mogućnost da bakterije prežive pripremu u mikrotalasnoj, piše portal Zadovoljna.hr.

RIŽA

Nekuvana riža sadrži male bakterije koje mogu da prežive kuvanje u mikrotalasnoj pećnici. U trenutku kada izvadite rižu koja je kuvana u mikrotalasnoj pećnici i ostavite je na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu izazvati stomačne probleme.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. jun 2023 08:26