Voda s limunom / - UNSPLASH
13/03/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ispijanje vode sa limunom korisno, ali budite i oprezni

Pročitajte šta se zapravo dešava s našim tijelom nakon što svakodnevno konuzumiramo vodu s limunom

Ispijanje vode s limunom nerijetko se preporučuje kao čarobni lijek za mršanje ili napitak koji održava zdravlje organizma, a dok može pomoći pri hidrataciji i gubitku težine ovaj napitak može izazvati i neke negativne efekte.

Voda s limunom svakako je osvježavajući način da povećate unos tečnosti. Pijenje vode s limunom najviše je povezano s alkalnom ishranom, odnosno može uravnotežiti naš pH i spriječiti čitav niz bolesti.

Ovaj napitak može pogoršati simptome refluksa - limun je prirodno kiseo s pH između 2 i 3. To je loša vijest za osobe koje pate od refluksa kiseline, jer kisela hrana izaziva žgaravicu i može iritirati već upaljeno grlo.

Međutim, šta se zapravo dešava s našim tijelom nakon što svakodnevno konuzumiramo vodu s limunom?

Može pomoći da smršate - iako voda s limunom nije čarobni trik za mršanje, održavanje pozitivnog statusa hidratacije može pomoći u podržavanju ciljeva upravljanja težinom. Voda je neophodna za prirodnu sposobnost tijela da razgrađuje masti. Bez adekvatne hidratacije, tijelo može imati izazov da razgradi ovaj izvor energije, što može otežati gubitak težine.

Može pomoći da poboljšate raspoloženje - za neke je dehidracija povezana s gorim raspoloženjem. Pijenje vode s limunom umjesto obične vode može motivirati ljude da piju više tečnosti. Takođe, neki podaci pokazuju da je ćelijska dehidracija povezana s degradiranim raspoloženjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:05