/ PHOTO BY ART RACHEN ON UNSPLASH
31/01/2023 u 23:20 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Je li med zdrava zamjena za šećer

Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1.100 ispitanika, kako bi utvrdili uticaj meda na srce i metaboličke faktore rizika, navodi se u saopćenju istraživanja

Konzumacija sirovog meda iz jednog cvjetnog izvora može poboljšati kontrolu šećera u krvi i može uticati na nivo holesterola, navodi studija, prenosi Fox News.

- Ovi rezultati su iznenađujući jer se med sastoji od oko 80 posto šećera. Ne kažemo da morate uvrstiti med u ishranu ukoliko trenutno izbjegavate šećer, ovo se više odnosi na zamjenu. Ako koristite bijeli šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamjena tih šećera za med može smanjiti brojne metaboličke rizike - rekao je Tausef Kan, viši istraživač i naučni saradnik na Medicinskom fakultetu u Torontu.

Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1.100 ispitanika, kako bi utvrdili uticaj meda na srce i metaboličke faktore rizika, navodi se u saopćenju istraživanja.

- U našoj studiji kombinovali smo rezultate svih ispitivanja koja su proučavala metaboličke bolesti - rekao je Kan, prenosi Večernji.hr.

Konzumacija meda bila je povezana sa nižim iznosom šećera u krvi, nižim iznosom holesterola kao i triglicerida. Kan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila "klinički vrlo mala".

- Međutim, to pokazuje da nema štete kada je konzumacija meda u pitanju, te da i malo smanjenje takođe može biti dugoročno korisno - pojasnio je, prenosi Avaz.

Kan je primijetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima, pa je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje cijeđenje i filtriranje, a zatim zagrijavanje u kratkom vremenskom periodu. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:16