/ - PHOTO BY HUHA INC. ON UNSPLASH
10/02/2022 u 23:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Како спавање може помоћи у мршављењу

Резултати студије показали су да је, захваљујући додатним сатима спавања, код већине испитаника просјечан укупни дневни унос калорија био мањи за 270

Дуже спавање могло би постати једноставан начин за скидање вишка килограма, показало је ново истраживање. Одспавате ли ноћу сат или два дуже, могли бисте уклонити око 270 калорија из циклуса дневне прехране, што одговара половини мање табле чоколаде.

Тако бисте у три године, терапијом спавања могли изгубити на тежини и до 11,7 кг, тврде научници са Универзитета у Чикагу. Они су, у склопу својих истраживања жељели установити каква је интеракција спавања и претилости, због чега су провели клиничко испитивање на 80 одраслих особа, пише Аваз.

Открили су да су младе одрасле особе са прекомјерном тјелесном тежином, које су у уобичајеним околностима ноћу спавале мање од 6,5 сати, након савјетовања са љекарима успјеле у просјеку током ноћи продужити сан за сат и по. Циљ је био побољшати навике и хигијену сна.

Резултати студије показали су да је, захваљујући додатним сатима спавања код већине испитаника просјечан укупни дневни унос калорија био мањи за 270, а код неких се радило и о 500 калорија мање.

Др. Есра Тасали, из Центра за хигијену са Универзитета у Чикагу, рекла је да сврха студије није била бавити се губитком тежине.

- У двоседмичном истраживању успјели смо доказати смањење калоријског уноса у организам и негативну енергетску биланцу - калоријски је унос мањи од сагорјелих калорија - рекла је др. Тасали.

Кад би се здраве навике спавања, додаје, одржале дугорочно, са временом би оне резултирале клинички значајним губитком тежине.

- Многи људи покушавају пронаћи идеалан начин да смање унос калорија у организам, а циљ им је смршавјети. Ми смо доказали да дужим спавањем појединци дугорочно успијевају изгубити знатан вишак килограма – истиче др. Тасали.

У склопу студије научници нису ограничавали количину хране коју су испитаници уносили у организам. Умјесто тога, испитаници су спавали у својим домовима, а њихов се сан пратио уз помоћ посебних уређаја. Др.

Тасали је рекла да су практиковали уобичајен начин живота без икаквих упута о прехрани или о физичком вјежбању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:12