Кантарион лијечи кожу, јетру и душу / - Кантарион лијечи кожу, јетру и душу
25/05/2021 u 21:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кантарион, лобелија, женшен и салата од драгољуба помажу пушачима у одвикавању од дувана

За кантарион се зна да је добар за лијечење рана, посјекотина и опекотина, а доказано је да дјелује и антидепресивно казао је новинар и народни травар Момчило Антонијевић

И поред тога што је о штетности пушења већ све речено, многима и даље није ни мало лако да се одрекну ове навике. Међутим, у природи постоје биљке које могу да помогну пушачима у одвикавању од дувана.

За кантарион се зна да је добар за лијечење рана, посјекотина и опекотина, а доказано је да дјелује и антидепресивно. Новинар и народни травар Момчило Антонијевић, наводи да кантарион може да помогне и пушачима, посебно оним нервозним, који јако тешко подносе апстиненцијалну кризу, пише РТС.

Кантарион

– Кантарион је једна од мојих омиљених биљака и он је пре свега инхибитор монаминске оксидазе, дакле, дјелује као класични антидепресив, а наука га је популарно прозвала 'биљним прозаком‘. Кантарион помаже и пушачима и они би требало да пију две до три шоље било чистог чаја од кантариона, било комбинације кантариона и мајчине душице која се показала као прилично ефикасна када су пушачи у питању – додаје Антонијевић.

Чај се припрема тако што се једна супена кашика кантариона или једна супена кашика једнаких дјелова кантариона и мајчине душице прелије шољом кључале воде, промеша, поклопи и остави да одстоји двадесетак минута до пола сата. Чај се процеди и попије незаслађен. Потребно је попити три шоље чаја у току дана.

Чај од кантариона уколико тешко подносите апстиненцијалну кризу

– Поред тога што је кантарион изузетно љековита биљка, он се мора узимати са опрезом јер повећава осјетљивост наше коже на сунце. Чак и оно кантарионово уље које се продаје на плажама није добра ствар, али када се наноси на кожу, његово деловање је нешто блаже, међутим, када се пије чај, кожа постаје осетљивија – напомиње народни травар.

Зато, препоручује Антонијевић, немојте пити чај од кантариона уколико сте кренули на плажу да се сунчате. Такође, чај од кантариона не би требало да пију људи који пију антидепресиве јер појачава њихово дејство. Са пажњом морају да га пију и жене које користе пилуле за контрацепцију јер може драстично да смањи њихово дејство.

Лобелија

Лобелија је једна мало позната биљка код нас јер води поријекло из мочварних предејла Америке. Из ње се добија алкалоид лобелин који у суштини –превари“ наш нервни систем јер има слично дејство као дуван, али не садржи остале штетне састојке као што је никотин и нема штетно дејство на наш организам.

– Лобелија је апсолутно фантастична биљка и може се наћи у свакој апотеци широм свијета. Лобелин је врста лијека који се јако често користи као прва помоћ код застоја у дисању, код сунчанице, али пошто је у питању алкалоидна биљка, баш као и дуван, увек се прије њене употребе треба консултовати са љекаром, овлашћњним хербалистом или фармацеутом – напомиње Антонијевић.

Женшен

Латински назив женшена или гинсенга, Panax ginseng, потиче из грчког језика, а панакс значи –лијек за све“. Он је одлична биљка за подизање нивоа енергије, за побољшање стања целокупног организма, а неке студије су показале да је добар и за дијабетичаре.

Женшен је добар за све

– За пушаче је корисно да узимају женшен зато што он онемогућава производњу допамина после попушене цигарете и нема се тај осјећај задовољства“, напомиње саговорник Иване Миленковић. 

Иђирот

Биљка која дјелује по сличном механизму је и иђирот, Acorus calamus, која расте у мочварама и поред обала ријека широм Србије. Има цваст која подсјећа на клип кукуруза и има интензиван мирис. Користи се корјен, а када се пије чај од корјена иђирота ствара се осјећај гађења према цигаретама.

– Пушачи су се жалили да им је било потпуно упропашћено задовољство, а пракса је показала да половина престане да пуши, а половина престане да пије чај“, додаје Антонијевић.

Иђирот веома благотворно дјелује и на наше органе за варење и препоручује се људима који имају поремећај лучења желудачне киселине.

То је горка, ароматична биљка и припрема се на специфичан начин, хладном припремом. Увече се кафена кашичица иђирота прелије са 250 милилитара хладне воде, промјеша, поклопи и остави да стоји преко ноћи. Наредног дана се благо загрије, процједи и попије. Пије се једна, највише до двије шоље на дан.

Драгољуб и поточарка - салата за пушаче

За оне који не могу да се одрекну цигарета постоје биљке које им могу помоћи да колико-толико заштите своја плућа и респираторни тракт.

Салата за пушаче

И драгољуб и поточарка садрже сумпорна једињења која им дају свјеж и љуткаст укус, који донекле подсјећа на комбинацију корјена купуса и рена. Ове биљке могу да се користе само у свјежем облику.

Довољно је узети произвољну количину опраних листова драгољуба и исјећи не претјерано ситно. Исто тако и гранчицу поточарке.

Мало се посоли, дода се јабуково сирће и маслиново уље или неко друго хладно цијеђено уље и одмах поједе.

Истраживања су показала да салата од драгољуба повећава осјетљивост на алкохол, зато није добро пити уз ову салату.

Драгољуб и поточарка су две биљке које садрже сумпорна једињења и изузетно су љековите иако се јако мало користе у нашој народној медицини.

Драгољуб је обично омиљено цвијеће у сеоским срединама, а може се видети и на појединим терасама. Поточарка расте дивље у Србији у чистим потоцима и поред ријека, а може се наћи и на појединим пијацама. Од драгољуба су јестиви и листови и цвијет.

Мед, оман и анис

Ова благотворна комбинација меда и биљака помаже избацивању слузи нагомилане у плућима и препоручује се пушачима који имају типичан пушачки надражајни кашаљ.

Припрема се на два начина: од осушеног корјена омана (волујско око, жути колоточ, огњица, велики волујак) и сјемена аниса, а може и од осушењног корјена омана и етерског уља аниса.

Потребно је 100 грама сувог корјена омана, 100 грама семена аниса које треба добро самљети док се не претвори у ситан прах и све то помјешати са једним килограмом меда.

Потребно је добро мијешати, а после два, три дана то постаје једна хомогена маса и узима се три пута на дан по једна кафена кашичица уз чашу воде или уз чај од босиљка или дивизма.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:14