/ Фото: Илустрација
15/11/2021 u 22:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кисели купус јача имуни систем и ослободиће вас стреса

Садржи и значајне храњиве материје попут витамина Ц и K

Kисели купус је неизоставна намирница наше трпезе. Он је извор бројних витамина и одличан прилог уз готово сва "зимска" јела.

Хранљивост

Осим што је нискокалоричан (и броји око 30 калорија по шољици), садржи и значајне храњиве материје попут витамина Ц, витамина K, витамина Б6, влакна, гвожђа, бакра, мангана, фолата и калијума.

Добар за цријева

Будући да је ферментисана намирница, кисели купус природно садржи пробиотике и пребиотичка влакна, а пробиотици ђелују ђелотворно када су у питању затвор, дијареја повезана са употребом антибиотика и инфекција, као и синдром иритабилних цријева.

Јача имуни систем

Будући да отприлике 70 до 80 посто наш имунитет зависи од здравља цријева та два система су нераскидиво повезана, што значи да било која храна која подржава здрава цријева подржава и здрав имуни систем.

Добар извор влакана

Насумично контролно испитивање показало је да је кисели купус једина ферментисана храна за коју је клинички доказано да помаже код синдрома иритабилних цријева.

Пробиотичка влакна помажу у храњењу добрих бактерија у цријевима, пише интегративни гастроентеролог Марвин Синг.

Према бази података о храни америчког Министарства пољопривреде (УСДА), једна шољица киселог купуса садржи четири грама влакана, што је једнако 15 одсто дневне препоручене вриједности.

Утиче на смањење стреса

Показало се да пробиотици управљају анксиозношћу и депресивним симптомима код људи због повезаности цријева и мозга. Здрава цријева основ су за функционисање читавог људског организма.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:48