Зелени чај / - TIMOTHY-NEWMAN-_ZH-GRBH0IE-UNSPLASH
03/10/2021 u 06:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ко не би требало да пиjе зелени чаj

Оно што многи не знаjу jе да оваj напитак, баш као и кафа, доводи до повећавања нивоа хормона стреса, адреналина и кортизола, а они до повећања масноће у крвотоку

Зелени чаj jе све популарниjи и људи га све чешће конзумираjу у великим количинама. Ипак, оно што jе мање познато jесте чињеница да зелени чаj може да буде и штетан у одређеним случаjевима.

Зелени чаj има многа корисна деjства на организам и многи с њим започињу дан, умјесто jутарње кафе. Ипак, оно што многи не знаjу jе да оваj напитак, баш као и кафа, доводи до повећавања нивоа хормона стреса, адреналина и кортизола, а они до повећања масноће у крвотоку. Ипак, то ниjе његово jедино штетно деjство.

Како jе зелени чаj богат танинима, он блокира гвожђе, а такође спречава упиjање калциjума из хране.

- Зелени чаj jе богат антиоксидансима, витаминима Б, минералима, танином и кофеином. Има прочишћаваjућу и бактерицидну функциjу. Међутим, у неким случаjевима зелени чаj може бити штетан по здравље. Рецимо, труднице треба да избјегаваjу да пиjу пуно чаjа зеленог чаjа  jер садржи кофеин и омета апсорпциjу фолне кислине. Из истог разлога, не треба га користити ни особе коjе болуjу од глаукома и хипертензиjе - тврде нутриционисте и додаjу да, осим на ниво гвожђа, утиче негативно и на апсорпциjу калциjума и магнезиjума.

С тим у вези, препоручуjу употребу зеленог чаjа не уз оброке, већ сат времена након њега. Осим тога, танин може иритирати слузницу, па стога напитак не би требало да пиjу они коjи пате од чирева или болести дванаестопалачног цријева.

Такође, нутриционисти не препоручуjе додавање слаткиша уз зелени чаj, а дневна норма jе три до четири шоље - не више од литре дневно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:06