/ - PHOTO BY IGNACIO CAMPO ON UNSPLASH
21/06/2022 u 22:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Колико је важан здрав сан за дјецу

Средњошколцима је посебно важно да се довољно наспавају, јер поспани тинејџери много лошије функционирају у школи од оних који су одморни

Да би постигло добар успјех у школи, дијете би морало да током ноћи има довољно квалитетног сна, поручују доктори.

- Без обзира на године, дјеца показују побољшану будност, енергију, расположење и физичко благостање када уживају у здравом, континуираном сну. Вријеме повратка регулисанојј умјесто онлине настави пружа породицама савршену прилику да поново процјене своје навике спавања и успоставе здраве рутине које ће дјеци обезбиједити довољно сна - изјавила је др Илен Розен, бивша предсједница Америчке академије за медицину спавања (ААСМ).

Средњошколцима је посебно важно да се довољно наспавају, јер поспани тинејџери много лошије функционирају у школи од оних који су одморни, наводе из ААСМ.

Истраживања показују да је тинејџере лишене довољне количине сна много лакше ометати, а имају и више проблема са памћењем информација од оних који довољно спавају. Такође, недовољно спавања повезано је са пажњом, понашањем и проблемима у учењу, преноси Аваз.

Добар сан је важан за све узрасте, а ево колико је свакодневно потребно да спавамо, узимајући у обзир различите старосне групе дјеце:

Бебе од четири до 12 мјесеци: 12 до 16 сати (укључујући дремке)

Дјеца од једне до двије године: 11 до 14 сати (укључујући дремке)

Од три до пет година: 10 до 13 сати (укључујући дремке)

Од шест до 12 година: 9 до 12 сати

Од 13 до 18 година: 8 до 10 сати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 20:28