foto: ilustracija / FOTO: ILUSTRACIJA -
10/09/2021 u 18:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Колико соли је дневно довољно?

Сендвичи, пица, пецива и супе из кесице могу да буду подмукли извор соли

Со садржи око 60 одсто хлорида и 40 одсто натријума. Већина непрерађене хране, попут поврћа, воћа, ораха и меса и млијека не садржи натријум.

Со коју ми једемо помаже код стезања и опуштања мишића, утиче на нерве и балансира минерале који су у организму.

Со је битан дио свакодневне исхране

Потребна нам је да бисмо могли нормално да функционишемо. Због тога је Свјетска здравствена организација као препоруку за дневну потребу код здравих одраслих особа препоручила малу кашичицу, односно пет грама соли у којој је садржано два грама натријума.

Међутим, битно је нагласити да су потребе, као и за сваким другим и за овим нутријентом, индивидуалне и знатно одступају у зависности од низа фактора: поднебља, годишњег доба, здравственог стања, стила живота и нивоа тјелесне активности.

Осјећате надутост је један од уобичајених симптома, краткотрајних, након што сте конзумирали пуно соли. Она помаже код задржавања воде, па ће се тако накупити у већој количини.

Храна не мора да има јако слан укус да би била пуна натријума. Сендвичи, пица, пецива и супе из кесице могу да буду подмукли извор соли.

Повишен притисак

Пуно је разлога зашто можете да имате високи крвни притисак, а један од њих је и со. Промјене у притиску се догађају путем бубрега, а превише соли ће онемогућити правилно излучивање течности која је организму потребна. Резултат је повишење крвног притиска. 

Отечено лице, овај симптом се може јавити због превише соли у организму, а најчешће на лицу, рукама, стопалима и зглобовима. Ако сте примијетили такве промјене, размислите о томе колико соли једете.

Ако сте у задње вријеме јако жедни, то може да буде знак да уносите превише соли.

Kада се то догоди, тијело постаје дехидрирано. 

Kилограми се накупљају

Kада се вода задржава у организму, могуће је добити вишак килограма. Ако се то догоди у јако кратком року, могуће је да је разлог превише соли и требали би да обратите пажњу шта уносите у себе, урадите нешто како бисте смањили унос соли.

Такође, ако једете превише соли прије спавања, то може да доведе до тога да имате проблеме да заспите или се често током ноћи будите.

Након свега овог слиједи неиспаваност, главобоља, мрзовоља наредног дана.

Kада је у крви превише соли, вода се накупља у ћелијама како би је разриједила. Резултат може да буде осјећај слабости или, ако превише соли код вас узрокује дехидрацију, стомак ће то осјетити.

Може доћи до затвора, али се може јавити и дијареја, грчеви. Смањите унос соли и пијте што више воде како бисте олакшали организму да је избаци напоље.

(Б92)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:14