Ilustracija / -SHUTTERSTOCK
24/09/2023 u 13:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komorač osvježava dah i podstiče izbacivanje tečnosti

Sjeme ove biljke obavezno uvrstite u upotrebu

Ovu biljku bi trebalo uvijek imati u kućnoj apoteci, jer je, po riječima stručnjaka, izuzetno djelotvorna kada su u pitanju pojedina stanja.

Komorač, tj. morač je biljka iz porodice šargarepa, a zove se još i divlja mirođija. U našim krajevima nije popularan ni približno kao na istoku ili na primjer, na Mediteranu. Tamo se konzumira svjež i u vidu začina koji se dobija mljevenjem sjemenki. Veoma je cijenjen jer sadrži brojne minerale i antioksidante koji štite tijelo od bolesti, naročito od onih koje prouzrokuje oksidativni stres, uključujući dijabetes i gojaznost.

Povećava sposobnost tela da apsorbuje vitamine i minerale, što je naročito važno za jačanje imuniteta. Semenke komorača imaju i antiseptično dejstvo pa se mogu žvakati, za osvježavanje daha.

Pošto sjemenke komorača sadrže mnogo vlakana, pospešuje probavu i olakšava varenje, a vlakna u isto vrijeme daju osjećaj sitosti, što sprečava prejedanje, samim tim i unos nepotrebnih kalorija. To je jedan od najlakših načina da izgubite višak kilograma. Osim vlakana, apetit suzbijaju i eterična ulja koje komorač sadrži.

Pošto sadrži vlakna, sjeme komorača nam pomaže da održimo zdrav metabolizam i organizmu da lakše ukloni toksine iz tijela. Takođe, pospješuje izlučivanje viška vode iz tijela.

Kako se koristi sjeme komorača?

Stavite kašičicu sjemenki u šolju zagrijane vode. Ostavite da vri 5 minuta pa procijedite. Možete po želji dodati limun. Ovaj napitak pijte ujutru, pogotovu ako imate problem sa zatvorom. Sjemenke se mogu dodati u jela, imaju blago slatkast i aromatičan ukus, a najbolje se slažu sa povrćem i pirinčem.

Čaj koji podstiče mršavljenje

30g cvijeta hajdučice,

30 g kantariona

30 g sjemenki komorača

Sve biljke pomiješajte. Tri kašike mješavine stavite u pola litre ključale vode i ostavite da vri 10 minuta. Ostavite da se ohladi, pa procijedite i konzumirajte tri puta dnevno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:57