/ -SHUTTERSTOCK
13/01/2024 u 17:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kućni lijek za kašalj koji se sprema vrlo lako

Čaj od ove biljke ima bezbroj blagodeti

Sezona je kašljanja, kijanja, curenja nosa i grlobolje, a u tim situacijama čaj od lovora može biti koristan zbog određenih zdravstvenih prednosti za sve one koji ne vole da piju ljekove.

Listovi lovora (Laurus nobilis) sadrže različite fitohemikalije i hranljive sastojke koji mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje, a pijenje čaja od lovorovih listova popularno je kao alternativno rješenje za manje tegobe.

Zašto ga je dobro piti

Tradicionalno se koristi kao sredstvo za poboljšanje probave, tako da čaj od lovora može pomoći u smanjenju nadutosti. Neka istraživanja sugerišu da čaj od lovora može imati protivupalno djelovanje, ali i da može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Miris lovorovih listova može imati umirujući efekat i pomoći u opuštanju. Lovor takođe ima antimikrobna svojstva koja mu pomažu u borbi protiv bakterija i gljivica. Svakako je važno napomenuti da se čaj od lovora ne smije konzumirati u prevelikim količinama.

Preporučuje se, naravno, da se prije konzumacije posavjetujete sa ljekarom, naročito ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili uzimate neke specifične ljekove. Inače, preporučena dnevna doza je oko pola litre, odnosno dvije šolje.

Nama je trenutno čaj od lovora posebno zanimljiv kao pomoć kod ublažavanja kašlja i grlobolje jer može pomoći kod iritacije i bolova u grlu, pa smo potražili i idealan recept.

Potrebno je 5 listova sušenog lovora (a može i svježi, samo što ih je u ovo doba godine teže naći) i pola litre vode. Listove lovora iskidajte na manje komade i stavite u lonac, ulijte vodu. Poklopite i zakuvajte pa smanjite vatru.

Neka se čaj kuva desetak minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite poklopljeno još desetak minuta. Kad se čaj malo prohladi, procijedite ga i stavite svježe iscijeđeni limunov sok i med ako želite - to će svakako poboljšati ukus.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:02