Ilustracija / SHUTTERSTOCK - SHUTTERSTOCK
06/11/2022 u 23:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Laboratorija otkrila viši nivo kancerogena u šamponima za suvo pranje kose

Testirani šamponi za suvo pranje kose nisu ljekovi i ne sadrže aktivni farmaceutski sastojak u terapijske svrhe; stoga, svako značajno otkrivanje benzena može se smatrati neprihvatljivim

Visoki nivoi benzena, hemikalije koja izaziva karcinom, otkriveni su u više brendova i serija proizvoda za suvo pranje kose, prema novom izveštaju nezavisne laboratorije "Valisure", prenosi N1.

Samo prošlog mjeseca, određeni aerosolni šamponi za suvo pranje kose dobrovoljno su povučeni zbog potencijalnog prisustva benzena, piše CNN.

Laboratorija je početkom ove nedjelje poslala peticiju građana američkoj Upravi za hranu i ljekove (FDA) u kojoj je opisala da je među 148 serija od 34 različita brenda proizvoda za suvo pranje kose, 70 odsto testiranih uzoraka pokazalo „kvantificirane“ nivoe benzena.

Neki od brendova pomenutih u peticiji nalaze se i na našem tržištu.

Prema njihovom izveštaju, 11 uzoraka je pokazalo nivoe preko 10 puta više od nivoa koji je odobrio FDA kao granicu kada su u pitanju lkekovi.

- Međutim, testirani šamponi za suvo pranje kose nisu ljekovi i ne sadrže aktivni farmaceutski sastojak u terapijske svrhe; stoga, svako značajno otkrivanje benzena može se smatrati neprihvatljivim. Laboratorija pokazuje podatke iz analize benzena direktnim uzorkovanjem kontaminiranog vazduha nakon prskanja ovog proizvoda, što ukazuje na potencijal za kratkoročno i dugotrajno izlaganje visokim nivoima benzena, napisali su Dejvid Lajt, glavni izvršni direktor laboratorije „Valisure“, i Kian Vu, šef globalne analitike kompanije „Valisure“, u peticiji predatoj FDA.

Takođe su dodali da prisustvo ovog poznatog kancerogena za ljude u proizvodima za suvo pranje kose koji se redovno koriste u zatvorenom prostoru i u velikim količinama čini ovaj nalaz „posebno zabrinjavajućim“.

Peticija podstiče FDA da „brzo zahtjeva povlačenje“ zahvaćenih serija proizvoda koji sadrže benzol i bolje definiše granice za kontaminaciju benzenom u drugim proizvodima.

Na odgovor FDA  na peticiju obično se čeka 180 dana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:41