/ SHUTTERSTOCK - Шутерсток
18/12/2023 u 23:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ljekari upozoravaju na posljedice miješanja antibiotika i alkohola

Miješanje umjerenih količina alkohola sa antibiotikom obično neće smanjiti efikasnost antibiotika, ali može izazvati neželjene efekte

Kada vas bakterije napadnu, a ljekari vam prepišu antibiotike – unaprijed znate da ih ne treba “miješati” sa alkoholom.

Miješanje umjerenih količina alkohola sa antibiotikom obično neće smanjiti efikasnost antibiotika, ali može izazvati neželjene efekte i spriječiti prirodnu sposobnost tijela da se regeneriše, piše Kreni zdravo.

Ljekari upozoravaju na ozbiljne posledice koje mogu nastati od pomenutog miješanja. Na primjer, konzumiranje alkohola dok se tijelo bori protiv infekcije može dovesti do dehidracije, stomačnih tegoba, poremetiti vaš normalan san i smanjiti vaš imunološki odgovor.

Kada se pomiješaju alkohol i antibiotici, mogu se javiti neželjeni efekti, kao što su mučnina, povraćanje, bol u stomaku, crvenilo i oštećenje jetre.

Alkohol takođe može da smanji efikasnost antibiotika ili čak da poveća njihovu toksičnost, zbog čega alkohol i antibiotici zajedno nisu dobra kombinacija.

Zbog toga nemojte piti alkohol dok koristite terapiju, a zatim najmanje 72 sata nakon prestanka uzimanja lijeka, upozoravaju ljekari.

U opasnosti ste i od neželjenih efekata kao što su crvenilo, glavobolja, mučnina i povraćanje, kao i ubrzan rad srca. Često ova kombinacija dovodi do pospanosti, sedacije, vrtoglavice i konfuzije.

Kada se alkohol kombinuje sa antibioticima koji takođe djeluju depresivno na centralni nervni sistem, može doći do aditivnih efekata.

Ovi efekti mogu biti ozbiljni tokom vožnje ili rada sa mašinama, kod starijih osoba i kod pacijenata koji možda uzimaju druge ljekove za depresiju kao što su opioidni ljekovi protiv bolova, mišićni relaksanti, antidepresivi, ljekovi protiv anksioznosti ili epileptičnih napada, između ostalog.

Problemi sa stomakom, kao što su mučnina, povraćanje, dijareja i bol u stomaku, takođe mogu biti uobičajeni kod antibiotika.  Konzumacija alkohola može pogoršati te neželjene efekte.

Poznato je da prekomjerno ispijanje alkohola uzrokuje oštećenje jetre kao što je ciroza. Uzimanje antibiotika, koji takođe može oštetiti jetru, može pogoršati ove vrste problema.

Odmah pozovite svog doktora ako imate simptome oštećenja jetre kao što su: groznica, bol u zglobovima ili otok, neobično krvarenje ili modrice, osip na koži, svrab, gubitak apetita, umor, mučnina ili povraćanje, bol u stomaku, taman urin, blijedu stolicu ili žutilo kože odnosno očiju.

Ovo mogu biti znaci oštećenja jetre, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:49