/ - EROL-AHMED-_MYCII9DGYQ-UNSPLASH
06/10/2021 u 07:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мандарина јача имунитет и убрзава опоравак након вирусне инфекциjе

Богата jе витаминима А, Ц и Б, а значаjан jе и извор фолне киселине, биофлавоноида и селена

Мандарина jе jедно од омиљених сладуњавих цитруса, коjа садржи много витамина коjи доприносе jачању организма.

Мандарина jе попут другог цитрусног воћа одличан извор витамина Ц, коjи jе важан за имунитет и борбу против сезонских болести, чиjе симптоме ублажава и убрзава опоравак.

Богата jе витаминима А, Ц и Б, а значаjан jе и извор фолне киселине, биофлавоноида и селена. С обзиром на то да садрже велику количину витамина Ц, мандарине могу да помогну организму да након болести што брже оjача, док ће витамин А одстранити остатке запаљења. 

Мандарине су богате и витамином А и фолном киселином. Jедна мандарина садржи 16 одсто дневне дозе витамина А и пет одсто дневне препоручене дозе фолне киселине. 

У сто грама наранџастог воћа, коjе jе име добило према боjи униформе кинеских jавних службеника, налази се око 30 милиграма овог нутриjента, што задовољава трећину дневних потреба за витамином Ц. Ако сте прехлађени, у  сок од мандарине додаjте кашичицу меда и мало сока од лимуна.

Богатство минералима

Од минерала, у овом плоду су присутни калиjум, калциjум, магнезиjум, бакар и гвожђе. Jедна велика мандарина доноси 199 мг или шест одсто препоручене дневне количине калиjума, потребног за равнотежу нивоа течности у тијелу и регулисање крвног притиска. Мандарина садржи и 44 мг, односно, четири одсто дневне дозе калциjума, нужног за изградњу и одржавање густине костиjу.

Мандарина jе практичан, укусан и здрав залогаj коjи пружа много нутритивних добробити. Витамин Ц игра битну улогу у синтези колагена и еластина у тијелу. Колаген и еластин су бјеланчевине коjе творе кожу, мишиће и остала везивна ткива. Оваj витамин jе снажан антиоксиданс и помаже телу у одстрањивању слободних радикала, коjи угрожаваjу здраве ћелиjе.

Поспјешуjе зарастање рана и доприноси спречавању неуродегенеративних болести, артритиса, прехладе и грипа. Велик броj истраживања jе показао везу између повећаног узимања витамина Ц и смањене поjаве неколико врста рака.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:36