/ -Фото: Илустрација
13/02/2022 u 22:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маслине ће вам дати енергију и смањити алергије

Маслине садрже и полифеноле, супстанце које смањују оксидативни стрес у мозгу

Омиљени плод Медитерана и неизоставан састојак медитеранских јела, осим јединственог укуса краси и савршен спој витамина и минералних састојака.

Управо због тога се маслине још од древних времена користе као лијек и вјерује се да лијече чак 60 врста болести. Захваљујући високом садржају витамина Е маслине се сврставају међу важан антиоксиданс.

Поред тога у себи садрже многе хранљиве и љековите материје, какви су витамин Ц, Д, А, K, биљне масти, бјеланчевине, бета-каротен, ензиме, незасићене масне киселине, омега-3 киселину, олеуропеин, олиенску киселину, стеаринску киселину, палмитинску киселину, хлорофил, флавоноиде, фитостероле, гвожђе.

Ево зашто се маслине сматрају најздравијим и најљековитијим плодом Медитерана.

Побољшање меморије

Маслине садрже полифеноле, супстанце које смањују оксидативни стрес у мозгу. Свакодневно конзумирање маслина побољшава памћење за чак 25 одсто.

Даје енергију

Једна шоља маслина садржи 4,4 милиграма гвожђа. Гвожђе помаже у синтези карнитина, аминокиселине која масти трансформише у енергију. Осим тога, гвожђе повећава ниво хемоглобина у крви.

Смањују боре

Маслине смањују боре за 20 одсто, јер садрже олеинску киселину. Ова мононезасићена Омега-9 масна киселина одржава кожу њежном и здравом. Такође, маслине садрже и витамин Е, који побољшава здравље коже.

Спречавају кардиоваскуларна обољења

Због садржаја масних киселина, маслине регулишу ниво холестерола и триглицерида, спречавајући да се ове штетне супстанце наталоже у крвним судовима. На тај начин маслине штите и јачају артерије, и спречавају настанак многих здравствених проблема везаних за кардиоваскуларни систем.

Отклањају затвор

Особама које имају проблема са затвором, препоручује се конзумирање маслина јер су богате влакнима.

Смањују упале и болове

Због присуства антиоксиданса, маслине ђелују као средство за ублажавање болова и смањење упалних процеса у организму.

Спречавају рак

Антиоксидациона и антиупална дејства маслина, повољно ђелују на организам, елиминишу токсине из тијела и боре се против слободних радикала, и самим тим штите ћелије од малигних обољења.

Смањују алергије

Укључите маслине у свакодневну исхрану, јер на тај начин можете повећати отпорност свог организма на разне алергије, или ублажити симптоме истих.

Чувају очи

У једној шољици маслина налази се препоручена дневна доза витамина А, који је неопходан за очување здравља очију, и за бољи вид, посебно ноћни вид. Маслине штите од појаве глаукома, катаракте, и других очних обољења која се јављају у старости.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:30