/ - PEXELS-POLINA-TANKILEVITCH-4109910
31/10/2021 u 11:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маслине заштита од многих здравствених проблема

Маслиново уље доказано разбиjа масти унутар масних ћелиjа, чиме се подстиче топљење сала на стомаку и смањуjе осјетљивост на инсулин

Маслине су богате витамином Е и другим антиоксидансима, коjи могу помоћи у смањењу ризика од здравствених стања као што су рак, диjабетес, мождани удар и болести срца.

Антиоксидативне материjе у маслинама спречаваjу оксидациjу холестерола и на таj начин спречаваjу формирање наслага на зидовима крвних судова. Такође, маслине садрже такве масноће, коjе доказано снижаваjу повишен крвни притисак.

На примјер, неке студиjе су показале да маслине могу заштитити од остеопорозе, у коjоj кости постаjу ломљиве или слабе.

Маслина jе идеална намирница и када jе о мршављењу ријеч. Наиме, истраживања су показала да ако мононезасићеним мастима коjе се налазе у маслинама замијенимо засићене масти (путер, млијеко, сланина...) подстичемо губитак килограма.

Осим тога, маслиново уље доказано разбиjа масти унутар масних ћелиjа, чиме се подстиче топљење сала на стомаку и смањуjе осјетљивост на инсулин.

Конзумирање маслина у цјелини или коришћење маслиновог уља за одређене оброке може помоћи у заштити од различитих здравствених проблема.

Маслине су такође богате витамином Е, коjи може побољшати здравље коже и помоћи вашем имунолошком систему.

Броjне студиjе су показале да конзумирање маслиновог уља, посебно екстра дјевичанске сорте, може смањити ризик од срчаних болести и смртности код људи коjи имаjу висок ризик од овог стања.

Маслине садрже jедињење олеокантал, за коjе су студиjе показале да може да убиjе ћелиjе рака. Друге студиjе су показале везу између конзумирања маслиновог уља и смањења ризика од рака, укључуjући рак доjке.

Олеокантал у маслинама и маслиновом уљу jе повезан са смањеним ризиком од Алцхаjмерове болести и других болести повезаних са мозгом. Ово jедињење такође повећава активност лека донепезил, коjи се користи за лијечење деменциjе.

Истраживања показуjу везу између конзумирања маслиновог уља и спречавања диjабетеса типа 2 помажући тијелу да регулише глукозу (шећер). Нерегулисана глукоза може довести до развоjа диjабетеса типа 2.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:36