Matičnjak  / -SHUTTERSTOCK
09/08/2023 u 16:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Matičnjak pomaže kod groznice, glavobolja, herpesa, nesanice

Matičnjak je jedna od rijetkih biljaka koja je istovremeno ljekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska

Matičnjak je višegodošnja zeljasta biljka, visoka 30-120 cm. Stabljika je uspravna ili se izdiže, četvorouglasta, razgranata. Listovi su naspramni, na peteljkama, jajasti, na rubu zupčasti, malo dlakavi.

Cijela biljka, a posebno kada se list nagnječi, odaje jak, veoma prijatan miris, koji podsjeća na limun te je poznata i kao "limun-trava".

Cvjetovi su bijeli, plavičasto bijeli, blijedoružičasti ili žućkasto bijeli, smještani u pazuhu listova.

Matičnjak je jedna od rijetkih biljaka koja je istovremeno ljekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska. Raste u dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, po šumama…

Cvjeta od juna o septembra.

Najznačajnija prednost čaja od matičnjaka je njegovo umirujuće dejstvo na cio organizam. Pomaže kod stresa i anksioznosti, smanjuje napetost i pomaže kod nesanice i čestih promjena raspoloženja. Često je u upotrebi kod nadutosti i grčeva u želucu, ispijanjem čaja od matičnjaka brzo dolazi do olakšanja. Smanjuje menstrualne tegobe, pomaže kod groznice, tenzionih glavobolja i jača imuni sistem.

Recept za čaj od matičnjaka: Jednu kašiku čaja od suvog lišća matičnjaka preliti sa 2dl vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 15 minuta. Zatim procijediti i piti po želji zaslađeno medom.

Čaj od matičnjaka i gloga za zdravo srce

Recept: Tri kašike mješavine od jednake količine lista matičnjaka, cveta gloga i nane prelijte sa 7dl vrele vode i ostavite da stoji pola sata. Zatim procijedite i konzumirajte tri puta dnevno tokom tri nedjelje pa napraviti pauzu. Ova čajna mješavina od matičnjaka i gloga je dobra za poboljšanje rada srca.

Čaj od matičnjaka za nesanicu

Recept: 3 kašike čajne mješavine matičnjaka, valerijane, kamilice i nane u jednakim dozama prelijte sa pola litre ključale vode. Poklopite da odstoji 2 sata. Procijedite i pijte dva puta dnevno zaslađeno domaćim medom.

Čaj od matičnjaka dobar je protiv nadimanja

50g matičnjaka

10g kima

10g komorača

10g majčine dušice

10g nane

Tri kašike ove mješavine prelijte sa pola litre vrele vode. Ostavite da stoji pola sata, procijedite i pijte posle jela tri puta na dan.

Čajna mješavina za hroničnu upalu debelog crijeva

15g matičnjaka

15 g kantariona

15 g pirevine

15g maslačka

15g očajnice

15 g valerijane

10 g majčine dušice

Tri kašike ove čajne mješavine prelijte sa pola litre vode i pustite da stoji preko noći. Ujutru stavite da provri, sklonite sa vatre i kad se ohladi konzumirajte u toku dana. Pijte svakodnevno mjesec dana. Ovako napravljen čaj od matičnjaka pomaže kod ulceroznog kolitisa, hronične upale debelog crijeva.

Matičnjak (limun trava), nana i bosiljak za smirenje

40g matičnjaka

30g nane

15g bosiljka

Piti dva do tri puta dnevno pripremljeno na sledeći način: Jednu kašiku mješavine čajeva prelijte sa 2dl ključale vode pustite da stoji 20 minuta pa procijedite.

Čaj od matičnjaka je dobar za mršavljenje

40g matičnjaka

40g koprive

40g lipe

40g zove

40g kore od vrbe

Jednu kašiku ove mješavine prelijte sa 3dl vode, poklopite i sačekajte 20 minuta. Piti tri puta na dan prije jela dvadeset dana. Zatim napravite pauzu od nedjelju dana, pa terapiju možete ponoviti. Ova čajna mješavina odlična je pomoć u borbi sa kilogramima i često je u sastavu mnogih dijeta.

Matičnjak prirodni lijek za glavobolju (migrenu)

Ako vas često muči migrena pokušajte sebi pomoći na potpuno prirodan način. Isprobajte sledeću čajnu mješavinu sa matičnjakom:

20g matičnjaka

20g nane

20g anđelike

20g valerijane

20g korijandera

Jednu supenu kašiku ove čajne mješavine prelijte sa 2dl vrele vode i poklopiti da stoji dva sata. Zatim procijediti i piti tri puta dnevno posle jela zaslađeno medom do prestanka migrene.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
MATIČNJAKČAJEVI
29. april 2024 12:36