/ -Фото: Илустрација
27/09/2021 u 19:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мед, чајевац и мајчина душица су природни љекови против прехладе

Ови природни производи и те како позитивно утичу на имунитет

Антибиотска дејства бијелог лука позната су од давнина, а поред њега, постоји још природних љекова који помажу код разних болести попут прехладе, грипа, зубобоље и разних респираторних инфекција.

Ови природни производи и те како позитивно утичу на имунитет, јачајући одбрамбени механизам организма. Поред бијелог лука, ово су најмоћнији природни антибиотици, које би требало имати у кућној апотеци.

Мед

За мед се зна да има антимикробна својства. Такође, он је одличан за третирање упала дисајних путева, али и за превијање рана. Мед садржи органске киселине, минерале у траговима, антимикробна једињења, витамине Ц, А и бета-каротен, као и све минерале Б-комплекса.

Поред тога, мед садржи и високу концентрацију хидроген-пероксида и мравље киселине, који имају антибактеријска својства.

Чајевац

Етерично уље ове биљке такође има антибактеријско дејство. Помаже код атлетског стопала, гљивичне инфекције ноктију, херпеса, свих кожних упала, укључујући акне, ране и опекотине, као и у лијечењу тврдих и болних чирева. Такође, етерично уље чајевца одлично је и у уклањању перути.

Ипак, за разлику од других природних антибиотика, чајевац се никада не смије узимати орално, јер може да изазове озбиљне нуспојаве, а код примјене на кожи треба га разриједити јер може да изазове алергијску реакцију, зато што је много јак.

Жалфија и мајчина душица

Обје ове биљке имају јака антисептичка дејства, и најчешће се употребљавају код упала грла, укључујући и бактеријску ангину.

Орално се могу узимати и за упале горњих и доњих дисајних путева, а код кожних упала примјењују се споља.

Жалфија се препоручује као течност за испирање упаљених десни а помаже и код афти, док је мајчина душица изванредан ијлек против кашља јер код продуктивног кашља подстиче искашљавање, а суви кашаљ умирује.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 13:04