/ - Фото: Илустрација
16/09/2021 u 19:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Млијеко, кромпир и јаја никад не држите у замрзивачу

Ту су и меки сир, сирово воће и поврће...

Kада имамо пуно обавеза, најлакше је унапријед припремити доста хране и потпом је ставити у замрзивач па их онда користити кад нам буде било потребно.

Међутим, имајте на уму да замрзивач није идеално мјесто за све намирнице.

Ево које намирнице никада не би требало да чувате у замрзивачу.

Млијеко

Ако држите млијеко у замрзивачу, оно ће се заледити, а приликом одлеђивања раздijелиће се на стврднуте комадиће млijека и на текући дио. Није опасно по здравље конзумирати такво млијеко, али неће бити конзистентно па га нећете моћи додати у јутарњу шољицу кафе или у житарице.

Дакле, млијеко које сте држали у замрзивачу не би требало да пијете, али можете да га користите за кување.

Kромпир

Kромпир има висок удио воде, па ако га држите у замрзивачу, постаће мекан и кашаст. Свјежи кромпир не би требало са стављате у замрзивач нити да га таквог користите за кување. Печен кромпир можете ставити у замрзивач и неће постати кашаст као свјежи крумпир.

Јаја

Садржај воде у јајету се шири смрзавањем, што може проузроковати пуцање љуске и појачати осјетљивост на бактерије. Јаја која су још у љусци нипошто не би требало да држите у замрзивачу.

Меки сир

Чување меког сира у замрзивачу имаће сличан резултат као и када млijеко држите у замрзивачу. Kад га извадите из замрзивача, примiјетићете воденасте грудвице које често нарушавају текстуру намирница попут крем сира и павлаке.

Сирово воће и поврће

Било коју врста воћа и поврћа које имају висок удио воде (целер, краставци, зелена салата, лубеница) не би требало држати у замрзивачу јер ће се у њима формирати ледени кристали. Kада их одледите и будете хтјели да једете, добићете нејестиву кашасту масу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:12