Намирнице за бржи метаболизам / - NEZAVISNE NOVINE NASLOVNA NOVOSTI SPORT EKONOMIJA KULTURA ŽIVOT I STIL MAGAZIN AUTO-MOTO NAUKA I TEHNOLOGIJA PRETRAGA NASLOVNA
22/04/2022 u 09:55 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Намирнице за бржи метаболизам

Постоjе одређене намирнице коjе могу подстаћи убрзање метаболизма, а америчка докторка Еди Хорстман издваја три: кајсије, авокадо и боровнице

Метаболизам jе изузетно важан за функционисање свих органа, као и разних процеса у тиjелу. Захваљуjући његовом дjеловању, ћелиjе у тиjелу се обнављаjу, формираjу се ензими и подржаваjу респираторне функциjе.

Такође, особе с успореним метаболизмом често имаjу проблем са гоjазношћу и тешко скидаjу килограме. Када метаболизам не функционише на одговараjућем нивоу, осим разговора с ендокринологом, важно jе да обратите пажњу и на начин исхране.

Постоjе одређене намирнице коjе могу подстаћи убрзање метаболизма, а америчка докторка Еди Хорстман издваја три, преноси Крстарица.цом.

1. Каjсиjе - садрже магнезиjум, гвожђе, калиjум и влакна, коjи позитивно утичу на тиjело. Било да их jедете суве или свjеже, одличан су извор влакана. Влакна разграђуjу масне киселине и тако брину о здрављу система за варење. Такође, влакна из каjсиjа кроз пробавни систем стимулишу и рад метаболизма, па су сjаjан избор за ужину оних коjи су на диjети. Истовремено, ефекат се може видjети и од употребе свjежих и сушених каjсиjа.

2. Авокадо - савршен извор здравих масти и магнезиjума. Изузетно jе богат влакнима, помаже у губљењу килограма и редукуjе ниво шећера у крви. Убрзава метаболизам и регулише апетит.

3. Боровнице - Садрже витамине К1 и Ц, манган, витамин Б6, Е и бакар. Боровнице имаjу низак гликемиjски индекс и контролишу ниво шећера у крви, богате су диjететским влакнима и позитивно дjелуjу на метаболизам.

Докторка такође напомиње да избалансирана исхрана код здравих особа доводи метаболизам у савршену брзину и помаже да тиjело остане у доброj форми, без пуно напора и одрицања. Поред наведених намирница, она додаjе и чили паприке и спанаћ на листу хране коjа стимулише метаболизам.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:04