/ FOTO: WIKIPEDIJA
03/06/2022 u 18:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Не једите прве лубенице у сезони, а ево због чега

Ране лубенице се не препоручују дјеци, особама са алергијским болестима и онима са слабим имунитетом, као што су пацијенти на хемотерапији

Прве лубенице су се већ појавиле на пијацама и у продавницама, али љекари упозоравају на опасност од штетних састојака које лубеница садржи.

Лубенице на почетку сезоне углавном садрже велику количину нитрата, односно супстанци које се користе за брзо сазревање плодова. Ова супстанца није штетна у малим количинама, али ако се стално уноси у организам, може изазвати тровање које резултира мучнином, повраћањем и боловима у стомаку.

- Хроничне болести могу да се погоршају код људи који уносе нитрате у великим количинама, а ако већ имају проблема са системом за варење, могу очекивати негативне последице. Иста је ситуација и са запаљенским болестима- кажу стручњаци.

Ране лубенице се не препоручују следећим групама због нитрата: дјеци, особама са алергијским болестима и онима са слабим имунитетом, као што су пацијенти на хемотерапији.

Међутим, треба напоменути да нису све лубенице које су тренутно у продаји пуне нитрата. Ако се узгајају у стакленику, онда се тамо стварају услови за брже сазријевање него на "отвореном", због чега нема потребе за коришћењем нитрата.

Стручњаци упозоравају да, иако није извјесно да ће све ране лубенице садржати овај састојак, ипак треба бити опрезан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:15