/ - PHOTO BY ISABELLA AND ZSA FISCHER ON UNSPLASH
31/03/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nepravilan način spavanja može dovesti do ovih oboljenja

Nepravilan način spavanja može začepiti vaše arterije i poveća šanse za razvoj bolesti

Odlazak na spavanje u različito vrijeme svake noći mogao bi vas dovesti u veću opasnost od srčanih i moždanih udara. Nepravilan način spavanja može začepiti vaše arterije i poveća šanse za razvoj bolesti. Studija je pratila obrasce spavanja u odnosu na stopu srčanog i moždanog udara kod 2.000 odraslih Amerikanaca tokom tri godine.

Velike šanse

Utvrđeno je da je rizik od srčanog udara porastao za 140 posto za one s nepravilnim obrascima spavanja u toku jedne sedmice. Takođe su otkrili da su se šanse za moždani udar povećale za 120 posto kod onih koji su imali nepravilan način spavanja.

Vodeća autorka Kelsi Ful iz medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu rekla je da bi ljudi trebali poboljšati san kako bi se brinuli o zdravlju srca, prenosi Avaz.

- Održavanje redovnog rasporeda spavanja i smanjenje varijabilnosti u snu je lako podesivo životno ponašanje koje ne samo da može pomoći u poboljšanju sna, već i pomogne u smanjenju kardiovaskularnog rizika kod starijih odraslih osoba - navodi Ful.

Uzrok smrti

Kardiovaskularna bolest je širok pojam za stanja koja pogađaju srce ili krvne sudove i jedan je od glavnih uzroka smrti i invaliditeta u Velikoj Britaniji. Stanja uključuju srčane udare, kada je krv do srca blokirana nagomilavanjem holesterola, i moždani udar, kada se to dešava s krvlju u mozgu.

Visok krvni pritisak i holesterol, pušenje, dijabetes, prekomjerna težina i nedovoljno vježbanja povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Opasna stanja

Studija, objavljena u "Journal of the American Heart Association", razmatrala je vezu između stanja i obrazaca spavanja. Istraživači su pratili obrasce spavanja u odnosu na stopu srčanog i moždanog udara kod 2.000 odraslih Amerikanaca tokom tri godine. Prethodne studije povezale su loš san s nekoliko drugih stanja opasnih po život, uključujući hipertenziju, gojaznost, dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:20